Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

DNB: premie autoverzekering te laag

Foto NRC / Maurice Boyer
Foto NRC / Maurice Boyer De premies van autoverzekeringen zijn niet kostendekkend, zegt De Nederlandsche Bank. Foto NRC / Maurice Boyer

Veel verzekeraars dreigen in financiële problemen te komen als ze de premies voor autoverzekeringen niet verhogen. Bijna de helft van de 28 verzekeraars rekent een te lage premie, waardoor er te weinig reserves zijn, zo blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens de toezichthouder hebben veel autoverzekeraars vorig jaar verlies geleden, doordat zij premies aanbieden die niet kostendekkend zijn.

In totaal gaat het om twaalf verzekeringsmaatschappijen, voornamelijk internetverzekeraars. Door nieuwkomers is er de afgelopen jaren een prijzenslag onder internetverzekeraars geweest. Daarom zitten nu veel verzekeraars krap bij kas. De toezichthouder spreekt van een zorgelijke situatie en heeft de betreffende verzekeraars op de lage premies aangesproken.

Premies dalen al jaren

De premies die autobezitters betalen voor een verzekering dalen al jaren. De concurrentie op deze markt is sterk toegenomen, onder meer omdat er meer aanbieders zijn gekomen die alleen maar online zaken doen. Gemiddeld daalde de autopremie vorig jaar van 345 tot 322 euro. Twee verzekeraars hebben onder druk van DNB hun premies al verhoogd om te voorkomen dat ze in de problemen komen.