Dier in huis gezond?

Veel mensen, dierenliefhebbers voorop, denken dat een huisdier hebben gezond is. Maar daar is geen sluitend bewijs voor, betoogt de Amerikaanse psycholoog Hal Herzog in Current Directions in Psychological Science (augustus).

Herzog citeert onderzoek waaruit bleek dat mensen met huisdieren gezonder zijn en dat een huisdier aaien stressverlagend werkt. Maar hij beschrijft ook minder bekend onderzoek waaruit bleek dat mensen met een huisdier vaker verzwakken of sterven binnen een jaar na een hartaanval dan mensen zonder huisdier. En enkele studies die aantoonden dat ouderen met hond depressiever zijn dan ouderen zonder hond.

Het probleem met onderzoek op dit gebied, schrijft Herzog, is dat de methodologie vaak niet deugt. Je kunt niet willekeurig aan sommige mensen een huisdier toewijzen. Ook mogen mensen vaak zelf vertellen hoe het met ze gaat – in één onderzoek onder chronisch vermoeide mensen zeiden de dierenbezitters dat hun huisdier energie gaf, maar intussen waren ze net zo moe en somber als huisdierloze patiënten. En, schrijft Herzog: als iedereen denkt dat huisdieren goed zijn, worden studies waar dat niet uitkomt minder snel gepubliceerd. (NRC)