Die Engelse rellen kennen een racistische ondertoon

Het is enigszins ironisch dat Hans Beerekamp zijn ZAP van 10 augustus eindigt met de opmerking dat moslims niet het eerste slachtoffer zijn van de rellen in Londen en andere Britse steden. Maleisische kranten melden dat de beroofde jongeman op het YouTubefragment waar Beerekamp naar verwijst de twintigjarige, Maleisische student Mohd Asyraf Razig Rosli is. Hij was met vrienden de straat opgegaan om eten te kopen voor die avond, ‘om de vasten te doorbreken’. Bij het incident liep Rosli een gebroken kaak op en schade aan zijn gebit. Hij ligt nog steeds in het ziekenhuis. Zijn vrienden wisten aan het geweld te ontsnappen. Ook voor de rellen was het gebied waar zij zich ophielden, Barking East, al gevaarlijk, aldus een woordvoerder van een Maleisische studentenvereniging, die zich zorgen maakt over de racistische ondertoon van het geweld.

John Kleinen

Amsterdam

    • John Kleinen Amsterdam