China bekijkt heli van VS

Het gaat om het wrak van de helikopter die neerstortte tijdens de operatie tegen Osama Bin Laden.

Pakistan heeft Chinese militaire deskundigen toegang verleend tot het wrak van de Amerikaanse Black Hawk-helikopter. Die raakte begin mei zwaar beschadigd tijdens de operatie tegen Osama bin Laden in de Pakistaanse plaats Abbottabad. De Chinezen mochten foto’s maken en een stuk meenemen van de buitenkant van het toestel, dat was uitgerust met stealth-technologie, die onzichtbaar maakt voor de radar.

Dit meldde de Britse zakenkrant Financial Times gisteren op basis van Amerikaanse bronnen. De Chinezen zouden toestemming hebben gekregen van de machtige Pakistaanse militairen inlichtingendienst ISI, die woedend was dat de Amerikanen de operatie tegen Bin Laden zonder zijn medeweten hadden uitgevoerd.

De Black Hawk was een van de vier helikopters waarmee de Amerikanen in het diepste geheim naar de schuilplaats van Bin Laden vlogen. De drie andere vlogen terug nadat ze Bin Laden hadden gedood, met medeneming van diens lijk en de bemanning van de gestrande helikopter.

De ISI heeft het verhaal ontkend, maar er is reden om daaraan te twijfelen. De VS beschikken volgens The New York Times over onderschepte boodschappen tussen Pakistanen en Chinezen, waarin een uitnodiging voor de Chinezen werd besproken.

De toch al sterk verslechterde betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Pakistan raken er verder door belast. Volgens de FT beraadt de Nationale Veiligheidsraad van president Obama zich op stappen. (NRC)