CDA zoekt meer profiel in financiële crisis - pleit voor Europese begrotingsautoriteit

CDA-fractievoorzitter Sybrand Haersma Buma. Foto NRC / Roel Rozenburg
CDA-fractievoorzitter Sybrand Haersma Buma. Foto NRC / Roel Rozenburg CDA-fractievoorzitter Sybrand Haersma Buma: "doormodderen kan niet". Foto NRC / Roel Rozenburg

Het CDA positioneert zich in de Europese financiële crisis scherper ten opzichte van regeringspartner VVD. Zowel CDA-bewindslieden als de Tweede Kamerfractie pleiten voor een Brussels Begrotingsinstituut met macht en autoriteit. Daarmee moet de crisis blijvend het hoofd kunnen worden geboden.

Premier Mark Rutte (VVD) is niet vooraf gekend in het voorstel dat door zowel CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager als fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma publiek werd gemaakt.

Van Haersma Buma tegen NRC Handelsblad:

“Ik hoef anderen niet om toestemming te vragen. Het gaat om mijn fractie nu en ik heb de verantwoordelijkheid om deze discussie op te starten. Doormodderen kan niet.”

De CDA-fractievoorzitter benadrukt dat profileren niet een doel op zich is, maar het gevolg van de maatregelen die de partij nodig acht.

De opstelling van het CDA kreeg vanmiddag meteen een weerslag in het debat. Oppositiepartij D66 “verwelkomde” het CDA direct “bij de club van verstandige partijen” en kondigde aan een motie in te dienen om de oprichting van zo’n Begrotingsautoriteit te stimuleren als het kabinet het CDA-voorstel niet omarmt. Volgens D66 moet het CDA daarbij wel toegeven dat het overdragen van soevereiniteit aan Brussel een onvermijdelijk gevolg is.

Het debat in de Kamer gaat over het Griekse steunpakket en de ongelukkige kabinetscommunicatie daarover.

“Die discussie – is de premier nou handig geweest of niet? – is terecht” - Van Haersma Buma.

Premier Rutte heeft afgelopen vrijdag na de eerste persconferentie van het nieuwe politieke seizoen bij herhaling zijn excuses aangeboden voor de “verwarring” die door zijn woorden was ontstaan.

Volgens VVD-financieel woordvoerder Helma Neppérus gaat het CDA te snel, eerst moeten de financiële spelregels tussen landen vastgelegd worden. “Dán kan je dit overwegen.”
Van Haersma Buma zegt zich “te realiseren” dat ook gedoogpartner PVV kritisch is ten aanzien van meer Europese zeggenschap. De PVV vroeg in het debat of de ultieme sanctie volgens het CDA uitzetting uit de euro is. Dat is volgens het CDA niet zo.