Britse politie voorkwam rellen door Blackberry’s te ‘kraken’

Britse relschoppers zouden Blackberry's gebruikt hebben om plunderingen te organiseren. Foto AFP / Amer Hilabi

De Britse politie heeft rellen in Londen rondom winkelcentra en de terreinen van de Olympische Spelen voorkomen door Blackberry’s van relschoppers te ‘kraken’.

Dat meldt de Britse krant The Guardian. Relschoppers gebruikten de populaire berichtenservice BlackBerry Messenger (BBM) om elkaar op de hoogte te houden en plunderingen af te spreken.

Rechercheurs waren in staat om aanvallen op het Olympische terrein, luxueuze winkels in het westen en oosten van de Britse hoofdstad te voorkomen. Zij onderzochten de mobiele telefoons van arrestanten en kregen zo gemakkelijk toegang tot het afgesloten en zwaar versleutelde netwerk van BBM. Hierdoor konden zij de bewegingen van relschoppers volgen en politieagenten sturen naar beginnende rellen.

BBM-berichten zijn ontraceerbaar voor de autoriteiten vanwege de versleuteling, een van de grootste problemen voor veiligheidsdiensten om potentiële criminelen te traceren. Het bedrijf achter de Blackberry, Research in Motion, heeft aangegeven mee te willen werken met het Britse politieonderzoek, maar niet de inhoud van de berichten vrij te geven.

Gisteren werd bekend dat de veiligheidsdienst MI5 en het hoofdkwartier voor Regeringscommunicatie (GCHQ) in opdracht van de Britse overheid de versleuteling van BBM gaan breken, zonder gerechtelijk bevel, om mensen op te sporen die betrokken waren bij de rellen. De computers van GCHQ kunnen al BBM-berichten onderscheppen, maar mogen deze pas na een gerechtelijk bevel met de hulp van telecombedrijven inzien.

    • Hans Klis