Biograaf: Coco Chanel was nazi-spion

De Franse modeontwerpster Coco Chanel spioneerde tijdens de Tweede Wereldoorlog voor nazi-Duitsland. Dat stelt de Amerikaanse journalist Hal Vaughan in zijn biografie over haar.

Volgens de biograaf had Chanel (1883-1971) tijdens en na de oorlog een affaire met de Duitse baron Hans Günther von Dincklage. In eerdere Chanel-biografieën wordt deze omschreven als een playboy, een onschadelijke Duitse diplomaat. Maar Vaughan schrijft in het boek In bed met de vijand, dat vandaag in de Verenigde Staten en Nederland verschijnt, dat de baron lid was van de Abwehr, de spionage- en sabotagedienst van het Duitse leger.

Chanel werd volgens Vaughan door haar minnaar gerekruteerd als agent F-7124 en ingeschakeld bij spionageopdrachten voor onder anderen SS-leider Heinrich Himmler.

Chanels activiteiten zouden bekend zijn geweest bij de Franse geheime dienst, maar ze werd nooit gearresteerd, volgens Vaughan mede door de invloed van Churchill. Het Franse gerechtshof begon na de oorlog een zaak tegen haar, maar die kwam niet rond.