5 redenen om uit te gaan

1 lezing/museum

Sisi en Wilhelm II

Leiden: Rijksmuseum van Oudheden. Tijd: 14.00-15.00u. www.rmo.nl

Prof. dr. Ruurd Halbertsma, RMO-conservator collectie Klassieke Oudheid, geeft een lezing in het kader van de tentoonstelling ‘Sisi en Wilhelm II: keizers op Corfu’. De ongelukkige keizerin Sisi en de martiale Duitse keizer Wilhelm II hadden niet alleen blauw bloed gemeen. Halbertsma vertelt over hun gedeelde fascinatie voor de klassieke oudheid en hun grote liefde voor Corfu.

2 openluchtfilm

Three Miles North of Molkom

Eindhoven: plein Plaza Futura. Tijd: 22.00u. Gratis. www.plazafutura.nl

Three Miles North of Molkom (Robert Cannan & Corinna McFarlane, GB, 2008) gaat over een uiteenlopend groepje dat deelneemt aan het new age No Mind Festival in Angsbacka, in de bossen van Zweden. Vuurlopen, sjamanisme, tantrische seks en vele andere fysieke, psychologische en esoterische ervaringen begeleiden de hoofdpersonen naar verlichting, liefde, verachting en zichzelf.

3 muziek

Sebadoh

Nijmegen: Doornroosje. Tijd: 20.30u. Kaarten: 14 euro. www.doornroosje.nl

De indie-rockband Sebadoh bestaat sinds 1986 en werd opgericht door Eric Gaffney en voormalig Dinosaur Jr. bassist Lou Barlow. Later voegde drummer en songwriter Jason Loewenstein zich bij het duo. Hun album Bakesale (1994), vol rammelende gitaarrock en diep melancholische droompop, is een indieklassieker geworden en is onlangs opnieuw uitgebracht door Domino Records. Vanavond zal Sebadoh in de originele line-up Bakesale integraal spelen.

4 theater

Little Pocket Mice

Amsterdam: Martin Luther Kingpark. Tijden: 19.00, 20.30 & 21.30u. T/m 21 aug. www.deparade.nl

Vanja Rukavina/ Toneelacademie Maastricht brengen op de Parade ‘Little Pocket Mice’, een luchtige slapstick over twee extreme politieke systemen: het communisme en het kapitalisme. De vet aangezette en groteske personages doen denken aan Charlie Chaplin en Buster Keaton. Het stuk is een bewerking van de toneeltekst De ambassadeur van de Poolse schrijver Slawomir Mrozek.

5 expositie

125 jaar Coca-Cola

Hoorn: Museum van de Twintigste Eeuw. T/m 4 sept, geopend di-vr 10.00-17.00u, za & zo 12.00-17.00u. www.museumhoorn.nl

Het verhaal van Coca-Cola begint op 8 mei 1886. Apotheker dr. John Pemberton maakte in zijn werkplaats de eerste partij van wat later de bekendste frisdrank ter wereld zou worden: Coca-Cola. De historie van het beroemde frisdrankmerk wordt verteld aan de hand van een compleet ‘Coca-Cola museum’, met o.a foto’s, films, flesjes, blikjes, affiches, dienbladen.