23 stamleden gedood in Jemen bij gevechten met leger

Supporters of Yemen's President Ali Abdullah Saleh holds his picture ahead of Friday prayers in Sanaa, Yemen August 12, 2011. Saleh will return to his country from Saudi Arabia after a recovery period determined by his doctors, the state news agency said on Tuesday. REUTERS/Jumana El Heloueh (YEMEN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh blijft strijden. Hij had immuniteit voor vervolging bedongen, maar kan geen afstand nemen van de macht. Foto Reuters / Jumana El Heloueh

Drieëntwintig Jemenitische stamleden zijn vannacht gedood tijdens hevige gevechten met de Republikeinse Garde in de regio van Arahab, ten noordoosten van Sana’a. Dat zeggen bronnen binnen de stam vandaag.

De bron tegenover persbureau AFP:

“Drieëntwintig leden van onze strijders zijn vannacht gedood tijdens gewelddadige confrontaties met de Republikeinse Garde. [...] De zwaarste gevechten vonden plaats in Cheheb Arhab.”

De leden van de Republikeinse Garde hadden de mannen achtervolgd tot in hun dorpen, aldus één van de bronnen. Vanochtend werden explosies gehoord in de regio, zo vertellen bewoners.

Onze Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants eerder over de toestand van het land:

“De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh zet zijn strijd voort. Hij had immuniteit voor vervolging bedongen, maar kan geen afstand nemen van de macht. Saleh zit in Saoedi-Arabië, waar hij is behandeld voor zware verwondingen bij een aanslag op zijn paleis, twee maanden geleden. Van de Saoediërs mag hij nog niet terug, uit angst dat dan de chaos nog zal toenemen in hun buurland waar wekelijks nog honderdduizenden demonstreren voor en tegen de president. Zijn zoon Ahmed, commandant van de Republikeinse Garde, verdedigt gewapenderhand het fort voor zijn vader tegen stamleiders die ook de macht willen. Het regiokantoor van Al-Qaeda breidt er in de tussentijd zijn territoir uit.”

    • Marije Willems