Fitch handhaaft triple A-status VS

Caption: A picture shows the entrance of Fitch ratings agency on August 8, 2011 in Paris. The Fitch ratings agency confirmed on August 10, 2010, that France was retaining its top triple-A credit rating amid rumours that it would lose the prized status. France earlier in the day "categorically" denied rumours it was heading for a downgrade of its AAA credit rating after the United States was stripped of its top rating by Standard & Poor's last week.
Caption: A picture shows the entrance of Fitch ratings agency on August 8, 2011 in Paris. The Fitch ratings agency confirmed on August 10, 2010, that France was retaining its top triple-A credit rating amid rumours that it would lose the prized status. France earlier in the day "categorically" denied rumours it was heading for a downgrade of its AAA credit rating after the United States was stripped of its top rating by Standard & Poor's last week. De ingang van het kantoor van kredietbeoordelaar Fitch ratings in Parijs. Foto AFP / Miguel Medina

Kredietbeoordelaar Fitch Ratings handhaaft de triple A-status van de Verenigde Staten en spreekt van een positief vooruitzicht voor de Amerikaanse economie. Dat betekent dat het bedrijf verwacht dat deze status voorlopig niet wordt verlaagd.

Volgens Fitch hebben de VS een “flexibele, diverse en rijke economie”, meldt persbureau AP. Begin deze maand verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s voor de eerste keer in de geschiedenis de kredietwaardigheid van de VS, wat voor onrust zorgde op de wereldwijde financiële markten.

Volgens S&P’s bleken de zorgen over het Amerikaanse begrotingstekort en de groeiende schuldenlast te groot om de triple A-status te handhaven. De verlaging betekende dat het duurder wordt voor de Amerikaanse overheid, bedrijven en consumenten om te geld te lenen omdat de kans op wanbetaling toeneemt. Andere kredietbeoordelaars zoals Fitch bleven de kredietwaardigheid van de VS handhaven.

Vorige week liet de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, in een reactie op de onrust op de beurzen weten de rente in de VS de komende twee jaar ongewijzigd te laten. De belangrijkste rentestand op 0% tot 0,25% zorgt ervoor dat de Amerikaanse overheid en bedrijven goedkoop geld kunnen blijven lenen.