Zwembad vol met wereld

Leonie Linotte (27) studeerde deze zomer af aan de Gerrit Rietveld Academie met een fotoproject over tijdcapsules. De capsules bevatten voorwerpen uit een bepaalde tijd en helpen toekomstige historici, archeologen en antroposofen zich een beeld te vormen over de maatschappij van toen.

Linotte: „Ik heb me verdiept in één specifieke tijdcapsule, namelijk de Crypt of Civilization. Volgens het Guinness Book of Records is dit de eerste tijdcapsule die een compleet beeld van de wereld wilde creëren.” De capsule, die bewaard wordt door de universiteit van Atlanta in Georgia, ging dicht in 1940 en zou pas in 8113 weer geopend moeten worden.

De tijdcapsule zelf is een voormalig zwembad van zo’n 3 bij 3 bij 6 meter. Dit vond men een goede basis voor de capsule omdat het waterdicht zou zijn en de objecten zouden beter geconserveerd blijven. Op de dikke stalen deur staat precies wat er in de capsule zit en wanneer die geopend mag worden.

Linotte legde contact met de oprichter en herontdekker van de crypt, Paul Hudson. Ondanks alle publiciteit in 1940 was de capsule alweer vergeten in de jaren zeventig. Hudson heeft de International Timecapsule Society opgericht, die van alle tijdcapsules de inhoud, locatie en datum van opening registreert.

„De lijst met honderden voorwerpen van deze crypt heb ik in het Engels op alfabetische volgorde gezet”, vertelt ze. „Vervolgens heb ik alles per letter bij elkaar gebracht en gefotografeerd. De voorwerpen zijn bewust gefotografeerd op een witte achtergrond, waardoor elke context van de mens achterwege blijft.”

Elke foto representeert dus een letter van het alfabet, de gehele serie de index van de wereld. „Uiteindelijk is de serie mijn interpretatie van de wereld geworden.”

Linotte gebruikte de lijst uit 1940. Maar omdat sommige objecten niet meer te vinden zijn, liet zij sommige dingen weg. „Sommige objecten zijn ook meer symbolisch, zoals de stapel boeken en filmprojector.”

Het is overigens onbekend welke boeken, films en documenten in de oorspronkelijke capsule zijn gelegd – die lijst is om politieke redenen nooit bekend gemaakt.

Van 10-24 september is de serie te zien in het Amsterdams Centrum voor Fotografie (ACF). De hele serie en de lijst van voorwerpen staat op www.leonielinotte.com.

Iedere foto representeert een letter van het alfabet. De hier geplaatste foto’s zijn onderdeel van de hele serie. Van links naar rechts: A, B, D, E, F, G, L, M, N, P, Q, R, T, V, W, Z. Foto’s Leonie Linotte

    • Margot Poll