Weer snelwegschutter in actie rond Rotterdam

Afgelopen weekend werden verschillende auto’s op snelwegen rond Rotterdam beschoten. Net als het weekend ervoor. Dezelfde schutter of kopieergedrag?

Het lijkt de nieuwe versie van het baksteengooien vanaf een viaduct: schieten op auto’s op de snelweg. Afgelopen zaterdag werden verschillende auto’s op snelwegen rond Rotterdam beschoten. De ruiten van vier auto’s sneuvelden, zegt een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Het is niet voor het eerst. Vorige week zondag werden eveneens verschillende auto’s beschoten. Inmiddels zijn er 23 aangiften binnen.

De eerste auto die zaterdag werd beschoten, reed op de A13 bij de afslag naar vliegveld Zestienhoven. Vervolgens sneuvelden autoruiten op de A4 bij het Beneluxplein, de A29 net ten zuiden van Rotterdam en op de A20 bij Rotterdam Alexandrium. De beschietingen vonden plaats tussen vier uur ’s middags en kwart voor negen ’s avonds.

Niemand raakte gewond. In de eerste auto zat een baby van een half jaar oud. Het kind zat onder de glassplinters, maar bleef ongedeerd.

De politie zette een helikopter in maar kon geen verdachte aanhouden. De politie heeft geen signalement, dat maakt het zoeken moeilijk. Volgens de KLPD-woordvoerder is het mogelijk dat het om dezelfde dader(s) gaat, maar de politie houdt ook rekening met kopieergedrag.

Het is nog onduidelijk welk wapen werd gebruikt. Waarschijnlijk werd er vorige week met een luchtdrukwapen geschoten. Het is aannemelijk dat de dader vanuit een rijdende auto schoot omdat de schietincidenten op ruime afstand van elkaar plaatsvonden. Maar het is ook mogelijk dat de schutter naast de snelweg stond en zich verplaatste.

De politie heeft geen idee van een motief. „Sommige mensen kicken op media-aandacht”, zegt de KLPD-woordvoerder. De schutter lijkt er niet op uit mensen te verwonden. „Maar het kan zijn dat mensen zo schrikken dat ze van de weg raken of een ongeluk veroorzaken.”

Vorige week zondag werden op de A12, A13 en A16 auto’s beschoten. Op de Stadhouderskade in Rotterdam werd een zijruit van een bus kapot geschoten. Ook toen raakte niemand gewond.