Wat zijn dit voor lui?

Warren Jeffs (55) is de sekteleider van de Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints, de Fundamentalistische Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Die ontstond als afsplitsing van de mormoonse Kerk, toen die in 1890 de veelwijverij afzwoer.

Het is inmiddels de grootste vereniging van polygamisten in de Verenigde Staten. Hun ranch ‘Verlangen naar Zion’, in het dorpje Eldorado in het westen van de Amerikaanse staat Texas, is hermetisch afgesloten van de buitenwereld.

Jeffs erfde in 2002 van zijn vader het leiderschap van de sekte, met zo’n 10.000 volgelingen. En hij staat nog altijd aan het hoofd ervan, ondanks zijn arrestatie in 2006. Hij stond zelfs een tijd op de FBI-lijst van de tien meest gezochte personen in de VS. Tot zijn veroordeling preekte hij op zondagen via de telefoon. Maar vorige week werd hij tot levenslang veroordeeld.

Hij had 78 vrouwen, van wie er 24 minderjarig waren; sommigen niet ouder dan 12 jaar. Volgens Jeffs was dit alles een opdracht van God. Tijdens de zaak in Texas werd DNA-bewijs aangedragen dat Jeffs een kind heeft verwekt bij een van zijn bruidjes. Het meisje was 15 ten tijde van de bevalling. Ook was er een geluidsopname van het misbruik van een meisje van 12. Op andere opnames vertelt Jeffs een groep tienermeisjes dat ze worden ‘afgewezen door God’ als ze niet ingaan op zijn seksuele avances. Volgens een medewerker van de FBI werden vaders die hun jonge dochters afstonden aan Jeffs beloond met jonge bruiden voor henzelf.