Wat krijgt Barça voor de 40 miljoen die Fàbregas kostte?

Fabregas als jonge tiener bij FC Barcelona, de jaren dat Louis van Gaal er met onder meer Kluivert, Cocu en Frank de Boer een Hollands imperium bouwde. Foto FC Barcelona

Hij is briljant met zijn passjes en assists, verrassend met zijn goals maar soms ook een idioot. Cesc Fàbregas staat voor de mogelijk langste transfersaga die het voetbal gekend heeft. Al twee jaar leurde FC Barcelona met de Spaanse middenvelder die zijn opleiding bij de Catalanen genoot, maar op 16-jarige leeftijd door Arsène Wenger naar Arsenal werd gehaald.

Waarom Fàbregas als tiener Londen verkoos boven een verder verblijf bij de club waar hij nu zo desperaat naartoe wilde? Misschien wist hij toen ook al Xavi, Iniesta en Busquets voor zich. Daar is nu de zeer getalenteerde Thiago bijgekomen. Wat heeft Fàbregas in Nou Camp te zoeken, anders dan sentiment, en bovenal: wat moet de ploeg van coach Pep Guardiola eigenlijk met nóg een middenvelder?

Goals en fluimen

Fàbregas, nu 24 jaar oud, speelde 303 duels voor Arsenal waarin hij honderd assists gaf en voor 57 doelpunten tekende. Hij maakte er furore en werd met Spanje Europees en wereldkampioen. Als invaller. Want ook in de beste Spaanse elf is doorgaans geen plek voor Cesc gereserveerd omdat er al een uitmunted Barcelona-middenveld in opgenomen is. Toch is er wat te zeggen voor de aankoop van Barça, kijk maar:

http://youtu.be/3l5mmqO7gnY

Bij Spanje fungeert Fàbregas vaak als invaller; een rol waarin hij vaak impact heeft. Die rol zal ook Guardiola voor de middenvelder in gedachten hebben, tenzij de succestrainer afstapt van zijn filosofie om niet rigoureus te rouleren met zijn basiself. Ibrahim Afellay kan zich, gezien de andere miljoenenaankoop Alexis Sánchez, waarschijnlijk niet verheugen op veel speelminuten.

Wat krijgt Barça behalve doelpunten nog meer voor die 40 miljoen? Temperament. Een geblesseerde Fàbregas daalde ooit neer vanaf de tribunes om naar de assistent-trainer van Hull te spugen en trakteerde Michael Ballack van korte afstand op een fluim in het gelaat:

Arsenal taai aan onderhandelingstafel

Arsenal-fans hebben al en tijdje afscheid genomen van hun aanvoerder. Fàbregas miste de laatste paar jaar geregeld wedstrijden door blessures en hij was bovendien na het behalen van de wereldtitel te bewonderen in Barcelona-shirt. Hij wilde wel, maar Arsenal heeft zich tot vandaag opgesteld als een zeer taaie onderhandelaar. Talloze biedingen, inclusief spelers, werden linea recta teruggestuurd naar Catalonië. Net zo lang tot de blaugranas met de verlangde 40 miljoen euro op de proppen kwamen. Geen afdankertjes of jeugdspelers, maar harde cash voor de Londenaren.

Barcelona bevestigt dat het Arsenal direct 29 miljoen betaalt en nog eens 6 miljoen euro zodra het twee landstitels en een Champions League wint. De laatste vijf miljoen komt uit het salaris van Fàbregas dat hij over vijf jaar verdient. Het contract van de speler kan door een andere club voor 200 miljoen worden afgekocht. Het kind van Catalonië is thuisgekomen. Afwachten of het bezit van de zaak niet het eind van het vermaak is, of dat FC Barcelona Fàbregas daadwerkelijk nodig blijkt te hebben.

Barça TV presenteerde Cesc met ‘zijn’ rugnummer 4 vandaag aan de pers:
http://youtu.be/jWVqjXvjQZ0

    • Jules Seegers