Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

VS: plan voor nieuwe Israëlische nederzettingen ‘verontrustend’

Caption: In this photo taken Nov. 9, 2010, a sign promotes a new housing project at a construction site in the West Bank Jewish settlement of Ariel. Text on billboard reads in Hebrew: "Duplexes, 6 bedroom villas with big gardens." Israel's Defense Ministry announced Monday Aug. 15, 2011 that Israel has approved the building of 277 apartments in the Jewish settlement deepest inside the West Bank, defying U.S. criticism of continued construction on lands the Palestinians claim for a state. (AP Photo/Ariel Schalit)
Caption: In this photo taken Nov. 9, 2010, a sign promotes a new housing project at a construction site in the West Bank Jewish settlement of Ariel. Text on billboard reads in Hebrew: "Duplexes, 6 bedroom villas with big gardens." Israel's Defense Ministry announced Monday Aug. 15, 2011 that Israel has approved the building of 277 apartments in the Jewish settlement deepest inside the West Bank, defying U.S. criticism of continued construction on lands the Palestinians claim for a state. (AP Photo/Ariel Schalit) Op deze foto die in november vorig jaar werd genomen is een bord te zien op de Westbank, waar de bouw van nieuwe woningen in de nederzetting Ariel wordt aangekondigd. Foto AP / Ariel Schalit

De Verenigde Staten vinden de Israëlische plannen om 277 woningen te bouwen op de Westbank “verontrustend” en “contraproductief” voor het in het slop geraakte vredesproces.

Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten in een persconferentie, meldt persbureau Reuters.

Vandaag gaf de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak zijn goedkeuring voor de bouw van de woningen bij Ariël , een nederzetting op de Westbank. De internationale gemeenschap zet druk op de Israëlische regering om de uitbreiding van nederzettingen op de Westbank te staken.

Palestijnse Autoriteit: Israël wil vredesproces definitief opblazen

De Palestijnse Autoriteit sprak zich fel uit tegen de plannen van Barak. Volgens een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas wil Israël hiermee “alle resten en mogelijkheden om het vredesproces nieuw leven in te blazen vernietigen”. Volgens de PA geeft deze zet van de Israëlische regering des te meer urgentie aan de stichting van een Palestijnse staat. Op 20 september is de PA van plan om de Verenigde Naties te vragen Palestina te erkennen als onafhankelijke staat.

Op 11 augustus ging het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken ook al akkoord met de bouw van meer dan vierduizend appartementen in het Arabische oostelijke deel van Jeruzalem. Aan het begin van deze maand ondertekenden tweeënveertig Israëlische parlementsleden en ministers een petitie voor het bouwen van tienduizenden woningen in de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem om het nijpende huizentekort in Israël op te lossen.

Volgens Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad, wilden deze politici twee vliegen in een klap slaan: de protesten tegen het nijpende huizentekort in Israël doen verdwijnen en de Palestijnen door nieuwe nederzettingen te willen bouwen onder druk zetten. Roelants:

“Enerzijds willen deze politici de sociale opstand van de jeugd en de middenklassein Israël op deze manier ten einde laten komen. De protesten tegen de hoge prijzen van ondermijnen namelijk de positie van Netanyahu. Anderzijds zou de bouw van nieuwe woningen de greep op de Westelijke Jordaanoever versterken en een sterk signaal sturen naar de Palestijnse Autoriteit die in september in de Verenigde Naties een eigen staat wil laten erkennen door de internationale gemeenschap.”