Vooral schrijvers op deze fatale kust

Sydney is de literaire hoofdstad van Australië. Het gros van de schrijvers woont er en het Sydney Writers’ Festival, ieder jaar in mei, is wereldberoemd. Maar de meest gebruikte locatie in de Australische roman is toch het wilde binnenland, de outback, bijvoorbeeld in het werk van Nobelprijswinnaar Patrick White (1912-1990). Gelukkig wijdde hij ook een paar boeken aan zijn woon- en sterfplaats, bijvoorbeeld The Vivisector (1970), over een schilder die de strijd aanbindt met de conventies van burgerlijk Sydney.

Met White deed het streven naar de Great Australian Novel zijn intrede in de literatuur. Velen na hem probeerden in hun werk duidelijk te maken wat het betekent om een Australiër te zijn en wat de uitwerking is van het uitgestrekte landschap op de menselijke ziel. Peter Carey won er twee Bookerprijzen mee, en situeerde een deel van Oscar and Lucinda, zijn roman uit 1988 over een ambitieus liefdespaar, in de grootste stad van Nieuw-Zuid-Wales.

De grootste vrouwelijke auteur van Australië, Christina Stead (1902-1983), is geboren en gestorven in Sydney, maar woonde net als veel Australische schrijvers een deel van haar leven in Europa. In For Love Alone (1944) beschrijft ze een jonge vrouw die weg wil van haar disfunctionele familie – naar Europa waar het leven is.

Er is één Nederlandse schrijver die echt ‘iets heeft’ met Sydney: Tim Krabbé. De stad speelt een rol in een van zijn mindere romans, Een goede dag voor de ezel (2005), maar ook in een van zijn beste: Vertraging (1994), een road novel over man die met een criminele ex-vriendin door Australië trekt.

Tot slot het boek waar niemand omheen kan die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Australië, en dus van Sydney (dat in 1770 door James Cook werd aangedaan toen er alleen nog Aborigines woonden en dat achttien jaar later de plaats werd voor de eerste strafkolonie van de Engelsen): The Fatal Shore van Robert Hughes. De historicus en kunstcriticus werd in Sydney geboren, maar woont sinds jaar en dag in New York City.

Pieter Steinz

    • Pieter Steinz