VN willen onderzoek naar oorlogsmisdaden Soedan

In juni voerde het Noord-Soedanese leger bombardementen uit in de provincie Zuid-Kordofan. Foto AFP

De Verenigde Naties hebben vandaag opgeroepen tot een grondig onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Soedanese regio Zuid-Kordofan. De misdaden zouden afgelopen juni hebben plaatsgevonden.

Volgens een vandaag verschenen rapport van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, hebben Soedanese veiligheidstroepen luchtaanvallen uitgevoerd waarbij burgers om het leven zijn gekomen. Ook zouden zij gevangenen hebben geëxecuteerd, die ervan beschuldigd werden dat ze lid waren van de Sudanese Volksbevrijdingsbeweging. De lijken zouden in massagraven zijn begraven.

Het Soedanese leger en de Soedanese Volksbevrijdingsbeweging worden er in het rapport tevens van beschuldigd mijnen te hebben gelegd in Kadugli, de hoofdstad van Zuid-Kordofan.
Veel inwoners van Zuid-Kordofan hebben tijdens de jarenlange Soedanese burgeroorlog namens het zuiden tegen het noorden gevochten. Ook nu Zuid-Soedan in juli zijn onafhankelijkheid heeft uitgeroepen vinden er nog steeds gevechten plaats tussen strijdkrachten uit het Arabische noorden en troepen uit het zuiden.

Pillay:

“Dit is een voorlopig rapport dat tot stand is gekomen onder erg moeilijke omstandigheden en met beperkte toegang tot de getroffen gebieden. Wat het echter wil zeggen is dat wat er in Zuid-Kordofan gebeurt zo ernstig is dat het essentieel is dat er een onafhankelijk, grondig en objectief onderzoek komt met het doel de daders verantwoordelijk te stellen.”

    • Marije Willems