VN bevestigen gesprekken met Libische ‘personen’ in Tunesië en kondigen onderhandelingen aan

Caption: A girl dressed like Libyan leader Moammar Gadhafi poses for a photo in the rebel-held Benghazi, Libya, Friday, July 15, 2011. More than 30 nations, including the United States, on Friday declared that Libyan leader Moammar Gadhafi's regime is no longer legitimate and formally recognized Libya's main opposition group as the legitimate government until a new interim authority is created. (AP Photo/Sergey Ponomarev) Een meisje gekleed als Moammar Gaddafi poseert voor een foto in het opstandelingenbolwerk Benghazi. Foto AP / Sergey Ponomarev

De Verenigde Naties bevestigen dat hun speciale gezant Abdul al-Khatib Ilaje in Tunesië gesprekken voert met “Libische personen”.

Dat heeft VN-woordvoerder Farhan Haq laten weten, meldt persbureau AFP. Haq wilde echter niet bevestigen of Khatib inderdaad spreekt met vertegenwoordigers van het regime van Moammar Gaddafi op het Tunesische eiland Djerba. Die gesprekken zouden volgens ingewijden vannacht al van start zijn gegaan.

Volgens Haq zou de speciale VN-gezant voor Libië in Tunesië zijn om gesprekken te voeren met Tunesische regeringsfunctionarissen en dat daar “een aantal Libische personen” aanwezig waren “die woonachtig zijn in Tunesië”.

Khatib, die tussen de Libische hoofdstad Tripoli en opstandelingenbolwerk Benghazi pendelt, kondigde vandaag onderhandelingen aan tussen vertegenwoordigers van de twee strijdende Libische kampen in de Tunesische hoofdstad Tunis. Het is onduidelijk of de gesprekken van vandaag daar aan vooraf zijn gegaan.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Libië.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis