Vermiste filatelist zat in Noord-Korea in de cel

De Utrechter zou volgens het regime staatsgevaarlijk zijn.

De postzegelhandelaar uit Utrecht die vermist was in Noord-Korea, heeft daar twee weken vastgezeten. Hij werd aan het einde van zijn rondreis opgepakt op beschuldiging van staatsgevaarlijke activiteiten. Dat heeft een vriend van de familie gezegd tegen RTV Utrecht.

De Utrechter werd twee weken lang ondervraagd. Hij mocht pas gaan toen hij een bekentenis had ondertekend. Zaterdag zou hij op het vliegtuig naar Peking zijn gezet, waarna hij direct naar Utrecht terugkeerde. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde gisteren uit privacyoverwegingen alleen bevestigen dat de man zaterdag aankwam in Nederland en het goed maakt.

Ook een aantal Noord-Koreaanse medewerkers van het bedrijf van de man zou gevangen zijn gezet. De Utrechter zelf zou contacten met de media mijden, omdat hij bang zou zijn dat hij daarmee zijn medewerkers in Noord-Korea in gevaar brengt.

De man was sinds vorige maand in het communistische land om postzegels te verzamelen. Hij zou eigenlijk op 30 juli terugvliegen, maar dat gebeurde niet. Familieleden gaven hem als vermist op. Ze hadden ook het ministerie van Buitenlandse Zaken ingeschakeld, maar dat kon weinig doen omdat Nederland geen diplomatieke betrekkingen heeft met de communistische dictatuur. (Novum)