Utrecht dringt verder door in top 50 beste universiteiten

De opening van het universitaire jaar van de Universiteit Utrecht op archiefbeeld. Foto NRC / Leo van Velzen
De opening van het universitaire jaar van de Universiteit Utrecht op archiefbeeld. Foto NRC / Leo van Velzen De opening van het universitaire jaar van de Universiteit Utrecht op archiefbeeld. Foto NRC / Leo van Velzen

De Universiteit van Utrecht is wederom de beste researchuniversiteit van Nederland. In de jaarlijkse ‘Academic Ranking of World Universities’ van de universiteit van Shanghai is de universiteit uit de domstad gestegen van de vijftigste plaats naar plek 48. In Europa staat de Universiteit Utrecht op de twaalfde plaats.

De Shanghai-ranking legt jaarlijks meer dan duizend onderzoeksuniversiteiten langs de meetlat. De belangrijkste criteria zijn het aantal publicaties in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften als Nature en Science en de wetenschappelijke prijzen die medewerkers in de wacht hebben gesleept. Utrecht scoorde vooral goed met het aantal publicaties.

De lijst wordt aangevoerd door Amerikaanse onderwijsinstellingen, met op de vijfde plek de eerste Europese universiteit.

De top vijf:

  1. Harvard University
  2. Stanford University
  3. Massachusetts Institute of Technology
  4. Berkeley
  5. University of Cambridge

Fusie-universiteit Leiden wil ook behoren tot wereldtop

Vorige maand maakte NRC Handelsblad bekend dat de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam gaan fuseren. Door de bundeling ontstaat veruit de grootste academische instelling van Nederland, met 55.000 studenten. De fusie-universiteit, die de naam Universiteit Leiden zou gaan dragen, zal qua prestaties en aanzien tot de wereldtop behoren. Nu al scoren de drie universiteiten individueel in internationale reputatie- en prestatieranglijsten hoog. Samen zullen ze doordringen tot de top van universiteiten wereldwijd, is de verwachting van de universiteiten.

    • Marije Willems