Uitgelicht

Scene uit de film Forrest Gump (1994) Tom Hanks John Lennon

Film

Forrest Gump (Robert Zemeckis, 1994, VS). Aan Woody Allens Zelig verwante maar vederlichte succesfilm met Tom Hanks als de vleesgeworden naïeve onschuld die zich tot held ontpopt bij allerlei historische gebeurtenissen in Amerika’s recente verleden. Zes Oscars, waaronder die voor beste film, acteur, regie en scenario. Ook met Robin Wright, Sally Field, Gary Sinise. SBS6, 20.30-23.25u.

Jewel of the Nile (Lewis Teague, 1985, VS). Geforceerd maar onderhoudend vervolg op avonturenkomedie Romancing the Stone (1984). Een Heilige Oorlog in het Midden-Oosten vormt dit keer het strijdtoneel voor romanschrijfster Kathleen Turner, avonturier Michael Douglas en de onhandige schurk Danny DeVito. Ook vermaard om de videoclip van Billy Oceans When the Going Gets Tough, the Tough Get Going.RTL8, 20.30-22.40u.

Backdraft (Ron Howard, 1991, VS). Brand wordt voorgesteld als een levend, dramatisch karakter en brandweerlieden zijn ouderwetse, bovenmenselijke helden in rampenfilm met eertijds imposante special effects. Met Kurt Russell en William Baldwin als rivaliserende spuitgasten en bijrollen van Robert De Niro, Donald Sutherland en Jennifer Jason Leigh.RTL7, 22.00-00.40u.

Extérieur, nuit (Jacques Bral, 1980, Frankrijk). Christine Boisson speelde haar eerste grote rol als louter ’s nachts opererende taxichauffeur in lyrisch-pessimistisch drama over de desillusies van de generatie van ’68. Ook met Gérard Lanvin, André Dussollier en Elisabeth Margoni.TV5, 23.55-01.45u.

Informatief

Wonderstuff. Serie over de wetenschap achter dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Jane Moore onderzoekt het spul waarmee de mens thuis ziektekiemen te lijf gaat. In haar eigen huis test ze een antibacteriële verstuiver, ontdekt hoe razend slimme moleculen het voor elkaar krijgen om door de lucht zwevend vuil onschadelijk te maken en komt er achter wat het beste wondermiddel is om wc’s mee schoon te maken.BBC 2, 20.00-20.30u.

Het drama van... de moord op de Posbank. De tweede aflevering van deze serie gaat over de moord op Alex Wiegmink uit het Gelderse Drempt, op 20 januari 2003. Wiegmink rijdt die middag na zijn werk naar de Posbank om daar te trainen voor de marathon. Vijf uur later en tachtig kilometer verderop wordt zijn uitgebrande auto met op de achterbank zijn stoffelijk overschot gevonden. Zijn broers en vrienden praten openhartig over dit grote drama in hun leven. In het programma wordt ook gepoogd de nabestaanden handvatten aan te reiken om troost te bieden.Ned.1, 21.20-22.05u.

Horizon: Stars and telescopes. een nieuwe generatie astronomen gaat op jacht naar mysterieuze voorwerpen in de ruimte: jonge sterren, zwarte gaten, andere levensvormen. Daartoe is een aantal nieuwe, veelbelovende supertelescopen gebouwd die deze jacht mogelijk maken. In dit programma aandacht voor de mensen die (gaan) werken met de James Webb Space Telescope (opvolger van de Hubble), de ALMA (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) en de uit acht aparte telescopen bestaande VLT (Very Large Telescope array). BBC 2, 22.00-23.00u.

Mission Nollywood: Peace mission. Peace Anyiam-Fiberesima, een van de topactrices van Nigeria en oprichter en voorzitter van de African Movie Academy, leidt rond in Nollywood, de filmwijk van Lagos waar jaarlijks 1400 films worden gemaakt. Sedert begin jaren 90 heeft zich in Nigeria een onafhankelijke cinema ontwikkeld die in heel Afrika steeds populairder wordt. De filmindustrie is tegenwoordig, na olie, de grootste arbeidsmarkt van het land.Arte, 23.25-00.45u.

Het Filosofisch Kwintet. In de laatste aflevering van dit programma wordt onderzocht of er een innerlijke spanning zit in onze rechtsstaat, tussen de wil van de meerderheid enerzijds en de noodzaak om minderheden te beschermen anderzijds. Clairy Polak en Ad Verbrugge praten daar vanavond over met de juristen Ernst Hirsch Ballin en Herman Tjeenk Willink en NRC-redacteur Bas Heijne.Ned.2, 23.50-00.46u.

Radio

Componist van de week: Jan Pieterszoon Sweelinck. Deze week dagelijks een half uur muziek van de sedert enkele jaren herontdekte Sweelinck. Vanavond vijf werken, achtereenvolgend vertolkt door Siebe Henstra (klavecimbel) en Bert Matter (orgel). De laatste drie stukken worden gespeeld door het Gesualdo Consort Amsterdam o.l.v. Harry van der Kamp.Radio 4, 19.30-20.00u.

Zomeravondconcert. Vanaf 20.30u een rechtstreekse uitzending uit de Royal Albert Hall. In het kader van de BBC Proms speelt het Orkest van het Mariinsky Theater o.l.v. Valery Gergjev Zwanenmeer van Tsjaikovski.Radio 4, 20.02-23.00u.