Turkije: Syrië moet direct stoppen met geweld - maar ‘kan en wil’ niet meer dan straf toespreken

Caption: Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu addresses the media in Ankara August 10, 2011. Davutoglu, who visited Syria on Tuesday for talks with President Bashar al-Assad, said Turkey's ambassador to Damascus had visited the besieged city of Hama and reported back that tanks were leaving the city. REUTERS/Stringer (TURKEY - Tags: POLITICS) De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu in Ankara, archiefbeeld. Foto: Reuters

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu roept de Syrische regering per direct op om onvoorwaardelijk te stoppen met de militaire operaties tegen burgers.

Dat meldt persbureau Reuters. Volgens Davutoglu valt er “niets meer te bespreken” met de Syrische autoriteiten als die niet staken met de gewelddadigheden. Volgens NRC-correspondent Bram Vermeulen in Turkije bestaat de boodschap van Davutoglu uit twee delen. Enerzijds wil Turkije een sterk signaal afgeven aan Syrië, maar aan de andere kant ook aan de VS en Europa. Vermeulen:

“De uitspraken van Davutoglu volgen de lijn van de Turkse retoriek van de afgelopen weken. De Turken willen dat Assad hervormt en stopt met het geweld, maar niet dat hij aftreedt. Ze hebben in concrete plannen het Turkse politieke model aangeboden: hoe om te gaan met islamitische politieke partijen, het omvormen van het staatsapparaat en dergelijke. Maar de Turken worden geconfronteerd door een steeds harder optredende Assad en dat is voor hen een schandvlek aan het worden. De afgelopen jaren heeft Ankara een steeds betere relatie opgebouwd met het Syrische regime en die toenaderingspolitiek krijgt met elke gewelddadigheid een smet. Dat Turkije zegt dat het niks meer kan doen als Syrië niet stopt met het geweld is ook een boodschap naar de VS en Europa: meer dan Assad straf toespreken kunnen en willen ze niet.”

Vorige week woensdag liet de Turkse premier Tayyip Erdogan het Syrische regime al weten dat het bloedvergieten in het land moet stoppen. De internationale gemeenschap roept president Bashar al-Assad al langer op het geweld tegen de Syrische bevolking te staken.

De Verenigde Staten, de Arabische Liga en Nederland hebben al scherpe kritiek geuit op het regime van de Syrische president. Vorige week trokken Koeweit, Bahrein en Saoedi-Arabië ook hun ambassadeurs terug.

Gisteren belegerde het Syrische leger Latakia, de belangrijkste havenstad van het land. Twee marineschepen beschoten toen twee dichtbevolkte woonwijken. Hierbij kwamen volgens bewoners en mensenrechtenactivisten zeker 25 mensen om het leven.

Beelden van de belegering van Latakia:
http://youtu.be/rtKjIUAoNE0

Verschillende mensenrechtengroepen schatten het aantal burgerdoden sinds het begin van de betogingen in Syrië op meer dan 1.600. Volgens de VS zijn het er zeker meer dan 2000.

Omdat er nauwelijks journalisten in Syrie zijn, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren en te controleren.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis