Tien atleten en twee estafetteteams op WK

Nederland stuurt tien atleten en twee estafetteploegen naar de wereldkampioenschappen atletiek, die later deze maand in Zuid-Korea beginnen. Dat heeft de atletiekunie KNAU gisteren bekendgemaakt.

Opvallendste atleet in de selectie is Churandy Martina. De Antilliaanse 100- en 200-meterloper komt sinds dit jaar voor Nederland uit nadat de Nederlandse Antillen eind vorig jaar werden opgeheven. Op de Olympische Spelen van 2008 in Peking werd de inmiddels 27-jarige sprinter tweede op de 200 meter, maar werd hij vervolgens gediskwalificeerd omdat hij een stap buiten zijn baan had gezet.

Churandy komt in Zuid-Korea ook op de 4x100 meter estafette in actie. Voor die ploeg zijn ook Giovanni Codrington, Jerrel Feller, Mike van Kruchten, Patrick van Luijk en Brian Mariano geselecteerd.

Ook de naam van 800-meterloper Bram Som valt op. De middenafstandsloper was op enkele honderdsten van de kwalificatie-eis gestrand, maar is uiteindelijk toch geselecteerd. Verder zijn discuswerpers Erik Cadée en Rutger Smith en tienkampers Eelco Sintnicolaas en Ingmar Vos nog in de ploeg voor de mondiale titelstrijd opgenomen.

Bij de vrouwen is Dafne Schippers een opvallende naam. Het negentienjarige talent liep afgelopen weekeinde in Duitsland nog een persoonlijk record op de 100 meter: 11,19. De afgelopen 25 jaar is niemand in Nederland sneller geweest; Schippers nadert nu het nationale record van Nelli Cooman (11,08) uit 1986. Hoewel ze voor de WK ook voldeed aan de limiet voor de 100 meter en de zevenkamp, komt Schippers in Zuid-Korea alleen in actie op de 200 meter en de 4x100. Op dat laatste onderdeel wordt ze bijgestaan door Marit Dopheide, Anouk Hagen, Nikki van Leeuwen, Jamile Samuel en Kadene Vassell.

Yvonne Hak, vorig jaar bij de Europese kampioenschappen atletiek in Barcelona goed voor een zilveren medaille, komt ook op de WK op de 800 meter uit. Discuswerpster Monique Jansen en zevenkampster Remona Fransen gaan ook mee naar de titelstrijd.

De WK worden in het Zuid-Koreaanse Daegu gehouden van 27 augustus tot 4 september. (Novum)