Syrische marineschepen beschieten havenstad

Bij een grootschalige legeroperatie in de havenstad Latakia zouden zeker 21 mensen zijn gedood.

Syrische marineschepen hebben gisteren verarmde en dichtbevolkte wijken van de havenstad Latakia beschoten. Hierbij zijn zeker 21 mensen omgekomen. Dat zeggen bewoners en mensenrechtenactivisten.

Het Syrische leger heeft Latakia van alle kanten belegerd. Telefoon- en internetverbindingen zijn afgesneden en veel inwoners zijn gevlucht. Terwijl de marineschepen de stad bestookten, trokken grondtroepen en tanks verschillende wijken binnen. Het scherpe geratel van machinegeweren en luide explosies konden in de hele stad worden gehoord.

„We worden vanaf de zee en de grond aangevallen”, zei een inwoner van het district Al-Ramel, het bolwerk van de demonstranten waar ook een Palestijns vluchtelingenkamp is gevestigd. „Het schieten is intens, veel huizen zijn vernietigd en de shabiha (criminelen) hebben bij winkels en bedrijven ingebroken.”

De legeroperatie in Latakia, die zaterdag begon, is onderdeel van een bredere campagne om de opstand in Syrische steden te breken. Eerder gebruikte het leger grof geweld tegen betogers in Hama, Homs en Deir el-Zour. Volgens activisten en mensenrechtenorganisaties zijn sinds het begin van de onrust in Syrië dit voorjaar 2.000 mensen omgekomen. Toch gingen na het vrijdaggebed in verschillende steden weer tienduizenden mensen de straat op om het aftreden van president Assad te eisen.

Ondertussen neemt de internationale druk op het Syrische regime toe. De Amerikaanse president Obama belde afgelopen weekend met de Britse premier David Cameron en de Saoedische koning Abdullah om te bespreken hoe Syrië kan worden gedwongen het geweld tegen burgers te stoppen. Canada maakte bekend zijn economische sancties tegen Syrië te hebben aangescherpt. (AP, Reuters)