Syrische marine beschiet betogers

Kanonneerboten van de Syrische marine hebben demonstranten tegen het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad in de havenstad Latakia gisteren onder vuur genomen, terwijl de autoriteiten tegelijk ook tanks inzetten en zwaar bewapende legereenheden. Bij de operatie vielen volgens mensenrechtengroeperingen ten minste 26 doden.

Het is al maanden onrustig in Latakia, een stad met zo’n 600.000 inwoners, en ook afgelopen vrijdag waren weer tienduizenden inwoners na het traditionele vrijdaggebed de straat opgegaan om democratische hervormingen te eisen.

Door de afwezigheid van onafhankelijke waarnemers ter plaatse is moeilijk vast te stellen wat er precies is gebeurd in Latakia. Een ooggetuige, die anoniem wilde blijven, beschreef tegenover het persbureau Reuters gisteren door de telefoon hoe de beschietingen vanaf zee vooral leken te zijn gericht op twee buurten van de stad. Volgens de bron ging het om de hevigste repressie in Latakia sinds het begin van de Syrische opstand dit voorjaar. „Ze willen de betogers voorgoed afmaken”, aldus de ooggetuige.

Het is voor het eerst dat de regering ook de marine inzet voor de onderdrukking van de protesten. Zelf ontkende de overheid via de staatstelevisie echter dat marineschepen zouden hebben geschoten op de eigen bevolking.

Een in Londen gevestigde Syrische mensenrechtenorganisatie zei dat de meeste slachtoffers niet waren gevallen door de beschietingen vanaf zee maar door machinegeweervuur van regeringsmilitairen. Zaterdag al waren extra tanks en legereenheden in de stad gearriveerd.

Veel inwoners van Latakia probeerden te vluchten naar veiliger oorden. Maar ze werden soms achtervolgd door regeringstroepen. Ook vanmorgen waren er meldingen van vluchtende burgers die werden doodgeschoten. Volgens de Syrische autoriteiten gaat het echter niet om onschuldige burgers maar om bewapende mensen, die deel uitmaken van een buitenlandse samenzwering. (AFP, Reuters)