Supercop uit VS versus Londense bendeleden

De Britse politietop is niet gelukkig met de komst van de Amerikaan Bill Bratton, die advies moet geven over de aanpak van bendes. Bratton staat voor zero tolerance.

FILE - In this May 2, 2007 file photo former Los Angeles Police Chief William J. Bratton, left, takes a question during a news conference with city leaders at Los Angeles City Hall. Britain's Prime Minister David Cameron said Thursday his country would look to the United States for solutions to gang violence after nights of riots and looting. Cameron told lawmakers that he would look to cities like Boston for inspiration and mentioned Bratton, who has been police chief of Boston, New York and Los Angeles. (AP Photo/Kevork Djansezian, file)

Opnieuw ongenoegen onder de Britse politietop. Nadat premier Cameron vorige week kritiek leverde op het optreden van de Metropolitan Police tijdens de rellen in Londen, moeten agenten nu toekijken hoe een buitenstaander advies geeft. De Amerikaanse ‘supercop’ Bill Bratton is door Cameron gevraagd om mee te denken over de bestrijding van bendes.

„Ik weet niet wat ik wil leren over bendes in een gebied in de VS dat er 400 heeft”, zei commissaris Hugh Orde, voorzitter van de Association of Chief Police Officers. „Als je 400 bendes hebt, dan ben je volgens mij niet echt effectief. En als je naar de manier van politieoptreden kijkt in de VS, en het niveau van geweld, dan is dat fundamenteel anders dan hier.” Een anonieme politieofficier klaagde dat de Britten regelmatig in de VS waren geweest om te kijken hoe bendes kunnen worden bestreden, en nu zo succesvol zijn dat de Amerikanen juist naar het Verenigd Koninkrijk komen.

Over Brattons staat van dienst bestaat geen twijfel. Overal waar hij werkte, daalde de criminaliteit spectaculair. Tegen Britse media zei hij dit weekeinde dat het aantal moorden in New York halveerde tijdens zijn hoofdcommissarisschap, in Los Angeles daalde het aantal misdaden door bendes met 60 procent.

Bratton (1947) staat bekend om zijn harde aanpak. Hij begon zijn carrière bij de militaire politie tijdens de Vietnamoorlog en werd daarna agent in zijn geboortestad Boston. Al snel werd hij een van de jongste hoofdcommissarissen van het korps. Hij leidde vervolgens de politie van New York en Los Angeles. Onder de New Yorkse burgemeester Rudy Giuliani introduceerde hij in New York het begrip ‘zero tolerance’. Hij is beïnvloed door de ‘broken windows’-theorie: bij de eerste tekenen van verloedering moet worden ingegrepen om een negatieve spiraal van verval te voorkomen.

Tegen deze krant zei hij vorig jaar dat de politie razendsnel op criminaliteit moet reageren: „De politie moet er altijd zijn - in de buurt, onder de mensen. Vooral in arme wijken is het van belang dat burgers de politie als partner zien, niet als onderdrukker. En als er iets is gebeurd, slaan we alles op: het soort misdaad, de omgeving, het recidivisme, persoonskenmerken van slachtoffer en dader. Vervolgens blijf je de wijk in de gaten houden, zoals een arts die een kankerpatiënt heeft geopereerd: die controleert ook regelmatig of de ziekte niet terugkeert.”

Bratton wil in het Verenigd Koninkrijk in elk geval de bewegingsvrijheid van bendeleden beperken „zodat ze niet samen kunnen komen, ze geen mobiele telefoons kunnen hebben en op bepaalde tijden niet op bepaalde plekken mogen zijn”, zei hij in The Daily Telegraph.

Brattons naam zong al rond in de weken voorafgaand aan de rellen. Scotland Yard zit sinds vorige maand zonder leiding nadat hoofdcommissaris Stephenson opstapte in verband met het afluisterschandaal rond tabloid News of the World.

Minister van Buitenlandse Zaken Theresa May ontkende toen dat Bratton voor die rol was benaderd. Een nieuwe hoofdcommissaris moet een Brit zijn, zo zei ze. Maar Bratton zei vanochtend in The Guardian dat hij wel degelijk geïnteresseerd is in de baan. Hij is volgens anonieme vrienden zelfs bereid Brits staatsburger te worden.

Titia ketelaar

    • Titia Ketelaar