Stakingsdreiging in Italië

De grootste vakcentrale van Italië dreigt met een algemene staking als de regering van premier Silvio Berlusconi haar vrijdag gepresenteerde bezuinigingsplan doorzet. De staking zou volgens Susanna Camusso, die de vakcentrale CGIL leidt, de enige manier zijn om „de onrechtvaardigheid van dit pakket te veranderen”. Ze kraakte vooral de voorgenomen liberalisering van de arbeidsmarkt en de hervorming van het pensioenstelsel. Ook uit andere hoek zwelt de kritiek op het bezuinigingspakket van de regering-Berlusconi aan. Dat zou de middenklasse onevenredig treffen, laat na de massale belastingontduiking aan te pakken en remt door nieuwe belastingen de economische groei af. Negen leden van de coalitiepartijen hebben zich onlangs tegen het pakket uitgesproken. (Novum, AP)