Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Slaande tennisvader klaagt

Mihai Barbat, de man die de Nederlandse tennisster Elise Tamaëla in elkaar sloeg, heeft een klacht tegen de Culemborgse ingediend. De Deen, vader van tennisster Karen Barbat, claimt „fysiek mishandeld” te zijn door Tamaëla. Dat twitterde haar broer Sander Tamaëla zaterdag.

Barbat diende de claim in bij de tennisfederatie ITF, die een onderzoek heeft ingesteld. Tamaëla heeft tien dagen om bewijs in te dienen dat zij Barbat niet mishandeld heeft.

Tamaëla was dinsdag aanwezig bij een wedstrijd van vriendin Daniëlle Harmsen tegen Barbat in de kwalificaties van het ITF-toernooi in het Duitse Versmold. Ze werd racistisch bejegend door Barbats vader en toen ze daar wat van zei, sloeg hij haar neer. Tamaëla was enkele minuten buiten bewustzijn, liep een hersenschudding op en enkele wonden aan haar gezicht.

Mihai Barbat vluchtte direct na het incident met dochter Karen weg van de baan. De Roemeen hangt een zware schorsing boven het hoofd. De Duitse politie was naar hem op zoek wegens mishandeling, maar tevergeefs.

Later doken de Barbats in Denemarken op. Daar meldden ze in de media dat Tamaëla Harmsen te luid aanmoedigde. De tennisster zou, toen vader Barbat wat van de steunbetuigingen zei, hem hebben aangevallen. (Novum)