Rehn: Italië, Spanje en Frankrijk hebben noodfonds niet nodig

European Economic and Monetary Affairs Commissioner Olli Rehn briefs the media on ongoing developments in the eurozone during a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels August 5, 2011. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: BUSINESS POLITICS IMAGES OF THE DAY) Eurocommissaris Olli Rehn op archiefbeeld. Foto Reuters / Francois Lenoir

Italië, Spanje en Frankrijk hoeven geen gebruik te maken van het Europese noodfonds omdat de landen de juiste stappen zetten om het marktvertrouwen te herwinnen, zegt eurocommissaris voor Economische Zaken Olli Rehn vandaag in een interview met het Duitse Bild.

Rehn:

“We verwachten niet dat [Italië, Spanje en Frankrijk] hulp nodig hebben van de stabiliteitsmechanismen. Ze nemen zelf de juiste maatregelen om de budgetten te verminderen en de economie te stimuleren met hervormingen.”

De economische cijfers van de eurozone zijn ‘solide’ en rechtvaardigen de huidige marktturbulentie niet, zegt Rehn verder. Desondanks ‘moeten we handelen op alle niveaus om het marktvertrouwen te herwinnen’, aldus de eurocommissaris.

“De bedreigde landen moeten rigoureus besparen, en interventies, zoals die door de Europese Centrale Bank, zijn noodzakelijk geworden voor de stabiliteit” - Rehn.

De regeringen van de eurozone hebben volgens de commissaris bij de bijeenkomst op 21 juli baanbrekende beslissingen genomen. Het kost weken om deze in te voeren, niet maanden, vervolgt hij.

Overheden moeten deze richtlijnen snel doorvoeren, uiterlijk in september, om de marktinstabiliteit te beëindigen, zegt Rehn.

    • Marije Willems