Real en Barcelona in evenwicht, Fabregas terug in Nou Camp

Op het moment dat Real Madrid en Barcelona in Estadio Santiago Bernabéu de heenwedstrijd van de Spaanse Super Cup (2-2) speelden, maakte de Catalaanse landskampioen gisteravond de overgang van Cesc Fabregas bekend.

De 24-jarige voetballer, die in 2003 op jeugdige leeftijd Barcelona verruilde voor Arsenal, zou vanmiddag na een medische keuring als een ‘verloren zoon’ worden gepresenteerd. Daarmee komt een einde aan een jarenlang steekspel. Met de transfer van Fabregas zou in totaal een bedrag van circa veertig miljoen euro gemoeid zijn.

Het is de vraag of Fabregas komende woensdagavond al van de partij kan zijn als de return van de Supercopa in Nou Camp wordt gespeeld. De middenvelder groeide in de jeugdopleiding van Barcelona op met veel spelers die nu al jaren deel uitmaken van de succesploeg van coach Pep Guardiola, maar speelde als prof alleen in dienst van Arsenal. In Londen was Fabregas de afgelopen jaren spelbepaler.

Barcelona speelde gisteravond in Madrid wel met de Chileense miljoenenaankoop Alexis Sanchez. In tegenstellingen tot recente ontmoetingen tussen de twee voetbalgrootmachten was Real nu sterker dan Barcelona. De Turkse Duitser Mesut Özil opende binnen een kwartier de score voor Real, maar Barcelona boog de achterstand nog voor rust in een voorsprong om.

De Spaanse international David Villa maakte na ruim een uur spelen vanuit het niets de gelijkmaker. De spits schoot vanaf de rand van het strafschopgebied een bal met een prachtige curve over doelman Iker Casillas.

Op slag van rust kende Lionel Messi één van zijn weinige oplevingen. De Argentijn was met een solo ongrijpbaar voor de keiharde defensie van Real: 1-2.

In de tweede helft was Real weer de betere ploeg. Het maakte al snel de gelijkmaker via Xabi Alonso. De thuisploeg ging op zoek naar de voorsprong en het vermoeid ogende Barcelona gokte op de counter. Beide ploegen kwamen niet meer tot scoren.

Barcelona kan de Super Cup voor het derde jaar op rij in de wacht slepen. Vorig seizoen versloegen de Catalanen Sevilla in twee duels. Real Madrid, dat afgelopen seizoen de Copa del Rey won, veroverde de ‘troostprijs’ voor het laatst in 2008.