Jemenitisch stamhoofd hoofdverdachte aanslag president Saleh

Caption: Yemeni opposition tribal chief Sheikh Sadiq al-Ahmar (L) and his brother Hamed gesture during a meeting with United Nations human rights investigators in Sanaa June 29, 2011. A team of United Nations human rights investigators arrived in Yemen on Tuesday to assess the situation in the country after months of unrest. REUTERS/Suhaib Salem (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Jemenitische oppositiefiguren Sadiq al-Ahmar (L) en zijn broer Hamed tijdens een vergadering met onderzoekers van de Verenigde Naties. Foto Reuters / Suhaib Salem

Hamid al-Ahmar, een prominent Jemenitisch stamhoofd, wordt gezien als de hoofdverdachte in het onderzoek naar de aanslag op president Ali Abdullah Saleh begin juni.

Dat heeft een woordvoerder vandaag laten weten aan de krant Asharq al-Awsat, meldt persbureau Reuters. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat alle SIM-kaarten die de aanslagplegers gebruikten om contact te onderhouden afkomstig zijn van het telecombedrijf Sabafon waarvan Ahmar de eigenaar is. Sabafon is de grootste provider in Jemen.

De zakenman is een prominent figuur binnen de Ahmar-stam en de islamistische oppositiepartij Islah. Ahmar is ook de broer van Sadeq al-Ahmar die met zijn troepen tegen Saleh vocht in de weken voor de aanslag. Ahmar ontkent alle betrokkenheid bij de aanslag waarbij verschillende regeringsfunctionarissen gewond raakten. Volgens hem zouden de zoons van Saleh zelf achter de aanslag zitten.

Lees meer over Jemen en over Ali Abdullah Saleh.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden-Oosten.
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis