Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Primeur Djokovic: vijfde Masterstitel in één seizoen

De Servische tennisser Novak Djokovic heeft voor de vijfde keer dit seizoen een Masterstoernooi gewonnen. De nummer één van de wereld won vannacht op het hardcourt van Montreal door in de finale de Amerikaan Mardy Fish te verslaan: 6-2, 3-6 en 6-4. Djokovic is de eerste speler die in een seizoen vijf Masterstitels wint.

Djokovic beleefde tegen Fish zijn moeilijkste wedstrijd op het toernooi in Montréal. In de eerste set liet de als zesde geplaatste Amerikaan vijf breakpoints liet liggen, maar kreeg daarna problemen. Fish trok de tweede set met een dubbele break naar zich toe en dwong een derde set af.

Daarin liet Djokovic zien dit seizoen niet voor niets pas één wedstrijd verloren te hebben – van Roger Feferer op Roland Garros. De Serviër, die zijn eerste toernooi speelde sinds zijn Wimbledonzege, gaf op eigen service niets meer weg en had zelf aan een break voldoende.

Djokovic is daarmee de eerste speler sinds de Amerikaan Pete Sampras in 1993 die in zijn eerste toernooi als nummer één van de wereld meteen de titel pakt. De Serviër is eind deze maand ook topfavoriet voor de US Open in New York, waar hetzelfde als in Montréal wordt gespeeld.

Serena Williams behaalde in Toronto haar tweede toernooizege op rij. De voormalige nummer één van de wereld, die pas vlak voor Wimbledon haar rentree maakte na een jaar blessureleed, was gisteren in de finale met 6-4 en 6-2 te sterk voor de Australische Samantha Stosur. Twee weken geleden had Williams ook het toernooi van Stanford op haar naam geschreven.

Williams liet in Canada zien dat ze helemaal terug van weggeweest is. Na haar eenvoudige zege in de halve finale tegen Victoria Azarenka was de Amerikaanse ook tegen Stosur oppermachtig. De Australische maakte te veel onnodige fouten en verloor haar opslagbeurt.

Williams, die door een zware voetblessure en longembolie aan de kant stond, stijgt dankzij haar winst in Toronto van de tachtigste naar de 31ste plaats. De Deense Caroline Wozniacki blijft de wereldranglijst aanvoeren, gevolgd door Vera Zvonareva. De Russische verdringt de Belgische Kim Clijsters van de tweede plaats. Arantxa Rus daalt van plaats 81 naar 82. Bij de mannen voert Djokovic de wereldranglijst aan. Rafael Nadal en Roger Federer, beiden voortijdig uitgeschakeld in Montréal, blijven respectievelijk tweede en derde. (Novum)