Postzegelhandelaar zat 2 weken vast in N-Korea, nu weer thuis

De in Noord-Korea vermiste postzegelhandelaar Willem van der Bijl (60) is terug in Nederland. De Utrechter heeft twee weken vastgezeten in het communistische land. Hij was samen met twee lokale medewerkers opgepakt voor ‘staatsgevaarlijke activiteiten’, zo bevestigt een medewerker van zijn postzegelhandel.

Na twee weken lang iedere dag verhoord te zijn, tekende Van der Bijl een verklaring waarin hij de beschuldigingen toegaf. Daarop werd hij op het vliegtuig naar Peking in China gezet. Hij kwam zaterdag aan in Nederland. Van der Bijl is ontdaan, maar inmiddels wel weer aan het werk in zijn postzegelhandel. Het is onduidelijk hoe het met de opgepakte lokale medewerkers gaat. Van der Bijl wil niet met de media praten, uit vrees voor de gevolgen voor zijn contactpersonen in Noord-Korea.

Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies in Leiden, noemt de arrestatie een „hele vreemde zaak”. Hij stelt dat vaker buitenlanders worden opgepakt in Noord-Korea, maar dat zijn meestal journalisten. Van der Bijl was al 24 keer in het land geweest en heeft goede contacten in het Noord-Koreaanse zakenleven. Breuker: „Het is duidelijk dat ze hem het land uit wilden hebben, maar ik kan me niet voorstellen dat ze hem echt verdenken van spionage. Er moet iets anders aan de hand zijn.” Uit de aanklacht ‘staatsgevaarlijke activiteiten’ kan Breuker niets opmaken. „Hij kan van alles hebben gedaan. Als je in Noord-Korea een snor tekent op een afbeelding van Kim Jong-il, kun je al opgepakt worden.”

Van der Bijl vertrok op 18 juli naar Noord-Korea voor een zakenreis. Hij zou op 30 juli terugkeren, maar was sindsdien spoorloos.