Politiemissie Kunduz zou 'puinhoop' zijn

Groot deel van het materieel is nog niet aangekomen.

Militairen die deelnemen aan de politietrainingsmissie in Kunduz noemen de operatie een logistieke puinhoop. Dat meldde de NOS gisteren op basis van e-mails van militairen.

De militairen die begin juli in Kunduz aankwamen zijn gefrustreerd omdat ze er al zes weken zitten en nog niets kunnen doen. Een groot deel van het materieel zou nog niet zijn aangekomen en er zijn nog maar twee van de twintig tolken aanwezig die nodig zijn voor de opleiding van Afghaanse agenten.

Begin deze week meldde De Telegraaf al een soortgelijk verhaal. Een deel van de 350 Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Kunduz zou zich vervelen omdat nog gewacht wordt op materieel. Militairen zouden hun tijd doden met lezen, studeren en films kijken, zei een officier maandag in de krant.

Het ministerie van Defensie erkent in een reactie tegenover de NOS dat er logistieke problemen zijn, maar dat „dit hoort bij het opbouwen van een nieuwe missie”.

Zondag maakte het ministerie bekend dat Nederlandse politietrainers zondag in Kunduz, de hoofdstad van de gelijknamige Afghaanse provincie, voor het eerst zelfstandig hebben gepatrouilleerd. Het ministerie stelde verder dat de Nederlanders zich de afgelopen weken in Kunduz voorbereidden op hun taak, het trainen van Afghaanse agenten.

Zo werd er geoefend met Duitse militairen om er zeker van te zijn dat de Nederlanders in geval van nood op hen kunnen rekenen. Ook werden procedures met de Amerikanen doorgenomen. De leiding van de politietrainingsmissie voerde gesprekken met vertegenwoordigers van onder meer de Afghaanse autoriteiten over de wijze waarop de missie wordt uitgevoerd. De politietrainingsmissie duurt tot medio 2014. (Novum)