Pijn bij de bevalling

Verloskundige en onderzoeker Irena Veringa stelt dat hoeveel pijn een bevalling doet, mede afhangt van hoe bang iemand vooraf voor die pijn is (Wetenschap, 9 augustus).Veringa adviseert cognitieve gedragstherapie voor vrouwen die doemdenken en daarom sneller om pijnstilling vragen.

Naar mijn ervaring slaat Veringa een belangrijke stap over. Om pijn bij de bevalling te voorkomen is het belangrijkste dat de vrouw al in een zeer vroeg stadium heel precies weet wat er gaat en kan gebeuren, vooral de volgorde van de verschillende stadia.

In combinatie met oefeningen, waarmee gereageerd wordt op die stadia en het eindeloos herhalen van zowel de voorlichting als de oefeningen, ontstaat het vertrouwen dat je zelf veel in de hand hebt en niet overvallen zal worden door onverwachte ervaringen.

Koosje van Waning-Soer Oud-fysiotherapeut

    • Koosje van Waning-Soer Oud-Fysiotherapeut