Per ongeluk vier bramen tijdens een dagje vasten

Stel dat een klein miljoen mensen in Nederland een maandlang Kerstmis zou vieren, met elke avond een uitgebreid feestmaal. Dan zou je verwachten dat de levensmiddelendetailhandel daar gretig op zou reageren, met een ruimer aanbod en speciale aanbiedingen en openingstijden. Het NOS Journaal constateerde echter de afwezigheid van een dergelijke koopmansgeest, nu de ramadan halverwege is.

Een uitzondering vormen de Turkse en Marokkaanse winkels, waar het bijzonder druk is. Maar daar gaan de prijzen ook omhoog in de islamitische vastenmaand, zo constateerde een Turkse consument in het Ramadanjournaal (NTR). Dat programma, viermaal een half uur op zaterdagmiddag, is een bijzonder initiatief, waarmee de NTR opnieuw bewijst de zendtijd voor moslims zinvol en professioneel in te vullen.

Esmaa Alariachi, voorheen een van de Meiden van Halal, praat een actueel magazine aan elkaar dat voor moslims het feestelijke en saamhorige gevoel moet vergroten en niet-islamitische kijkers bijpraat over grotendeels onbekende aspecten van de ramadan.

Mimoun Ouled Radi gaat op reportage bij bedrijven met veel islamitische werknemers, zoals de Aalsmeerse bloemenveiling en Albert Heijn, om te kijken hoe ze het daar rooien zonder te eten en te drinken, en of werkgever en collega’s een beetje rekening houden met hun bijzondere omstandigheden. Vooral Albert Heijn doet het goed, zo leren we. Een employee draagt een fraai neologisme aan voor de iftar, de met de hele familie genuttigde late avondmaaltijd. Ze noemt het ontvasten, naast ambulanceklever een kandidaat voor het beste nieuwe woord van 2011.

Aardig is ook het idee om een bekende niet-islamitische Nederlander te vragen om een dagje mee te vasten en dan ’s avonds bij een familie de eerste dadel weer in de mond te stoppen. Restauranthouder Joop Braakhekke ruikt in de middag maar eens aan een goede wijn en filmer Frans Bromet eet per ongeluk vier bramen. Beiden moeten er niet aan denken om zo’n beproeving dertig dagen vol te houden.

Hun chagrijn valt echter in het niet bij dat van andere Hollanders die deze feestmaand van de buitenkant meemaken. Bewoners van Leiden Zuidwest verzetten zich tegen de komst van een moskee naast hun molen. Gasten van een all inclusive hotel in het Turkse Antalya hebben geen idee hoe vervelend het is voor het personeel om hun de hele dag van allerlei heerlijkheden te voorzien.

Het Ramadanjournaal laat voor de verandering eens de alledaagse realiteit tot het televisiescherm doordringen, niet die van boze ontwortelde tweede- en derdegeneratieallochtonen, maar van hartelijke en redelijk goed geïntegreerde gezinnen. Een Marokkaanse vader richt zich aan de iftar via de camera direct tot Geert Wilders, om hem over twee weken bij zijn gezin thuis uit te nodigen voor het Suikerfeest.

    • Hans Beerekamp