Oppositie wil duidelijkheid over ‘duimendraaiende’ trainers Kunduz

Controle bij checkpoint in Kunduz. Foto Ministerie van Defensie

De oppositie in de Tweede Kamer wil snel duidelijkheid over de vermeende logistieke problemen bij de politietrainingsmissie in Kunduz. ChristenUnie, D66 en GroenLinks zijn tevens niet te spreken over dat ze hierover via de media hebben moeten horen.

In schriftelijke vragen aan minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vragen de partijen vandaag opheldering. Het kabinet had hen nodig om steun te verwerven voor de missie, aangezien gedoogpartner PVV er geen oren naar had. Ook de militaire vakbonden willen duidelijkheid.

Joël Voordewind (ChristenUnie) noemt de problemen “zeer serieus” en vraagt zich af of het kabinet wel lessen heeft getrokken uit de vorige missie in Afghanistan. Dat acht maanden na instemming met de missie nog maar twee tolken aanwezig zijn, “getuigt van een gebrek van urgentie en is tegelijkertijd frustrerend voor onze militairen die nu duimen zitten te draaien”.

Voordewind, Alexander Pechtold (D66) en Mariko Peter (GroenLinks) zijn verder boos dat het kabinet de Kamer niet heeft geïnformeerd over de problemen. “Als er dingen fout gaan, zou het kabinet dit uit zichzelf melden aan de Kamer. Dat is niet gebeurd”, aldus Voordewind.