Onrust in R'dam na neerschieten van verdachte

Een groep van naar schatting driehonderd mensen heeft zich gisteravond in Rotterdam-Zuid tegen de politie gekeerd nadat een agent een verdachte had neergeschoten. Enkele tientallen jongeren scandeerden leuzen en weigerden bevelen op te volgen. Met politiehonden en wapenstokken werd de groep in toom gehouden.

Maar van rellen was geen sprake, benadrukte een politiewoordvoerder vanmorgen. „Het was een oploopje, zoals we dat helaas vaker meemaken, en waarbij we even handelend moesten optreden, omdat men weigerde te luisteren.”

Volgens de politie staat de onrust los van de arrestatie, zaterdagochtend, van een 18-jarige Rotterdammer die de dag ervoor via Blackberry en Twitter had opgeroepen te ‘rellen en plunderen’ in het centrum van de stad. „We gaan rellen net als Engeland. Plunder die mapangpang!”, luidde de tekst. Het bericht werd door tientallen jongeren verspreid. Uit voorzorg besloten enkele ondernemers vrijdag aan het einde van de middag hun winkel eerder te sluiten. De politie nam de dreiging serieus en was ’s avonds met extra mankracht aanwezig op en rond het Stadhuisplein.

De ophef in Rotterdam-Zuid ontstond gisteravond rond half zeven nadat een agent een 28-jarige man uit Rotterdam in diens rug had geschoten. Kort daarvoor was deze verdachte betrokken geweest bij een schietpartij. Hij probeerde te ontkomen met de tram. De politie loste twee waarschuwingsschoten. „Na zijn arrestatie bleek hij inderdaad een vuurwapen in zijn bezit te hebben”, aldus de politiewoordvoerder. De man is een bekende van justitie, en is buiten levensgevaar.

In de nasleep van de onrust in de deelgemeenten Charlois en Feijenoord plaatste iemand gisteravond een bericht op Twitter: „Die agent die die man neerschoot, gaat ook geschoten worden.” De politie is nog op zoek naar de afzender.

Mede op last van burgemeester Ahmed Aboutaleb krijgen alle bewoners van de deelgemeente Feijenoord vandaag of morgen een brief met tekst en uitleg over de arrestatie van de vuurgevaarlijke verdachte.