Proces Mubarak hervat - verbod op uitzending live tv-beelden

Mubarak gebaart vanuit zijn gekooide bed tijdens de zitting die vanochtend hervat werd. Foto Reuters

Liggend in een gekooid ziekenhuisbed keerde Hosni Mubarak vandaag terug in de rechtbank van Kairo. De oud-president van Egypte wordt aangeklaagd voor medeplichtigheid aan moord op negenhonderd demonstranten tijdens de opstand die hem uiteindelijk deed aftreden.

Ook voor corruptie en het aannemen van steekpenningen wordt de inmiddels 83-jarige Mubarak aangeklaagd. Hij kwam vandaag aan in een ziekenhuishelikopter en werd toen op zijn bed de beklaagdenkooi van de rechtszaal ingereden.

Zijn twee zonen Alaa en Gamal, gekleed in witte gevangeniskleding, stonden hem bij. Ook zij worden aangeklaagd wegens corruptie. Alaa probeerde bij aankomst een televisiecamera te bedekken zodat zijn vader niet kon worden vastgelegd.

Buiten braken onlusten uit tussen aanhangers van Mubarak en zijn tegenstanders. De voorstanders van het gevallen regime vinden het proces een “vernedering” voor de voormalig president. Ook in de rechtszaal was het onrustig. Advocaten van familieleden van de gedode demonstranten schreeuwden naar de gekooide Mubarak alvorens de rechters arriveerden.

Het proces tegen Mubarak en andere leden van zijn regime begon op 3 augustus. Mubarak ontkende toen schuldig te zijn aan de hem ten laste gelegde feiten.

Update 13.15 uur:
De rechter in Kairo heeft besloten het proces uit te stellen tot en met 5 september, meldt persbureau AFP. Vanaf dat moment zullen de hoorzittingen ook niet meer live op de Egyptische televisie worden uitgezonden, liet rechter Ahmed Refaat weten.

Ook besloot Refaat dat het proces tegen Mubarak wordt samengevoegd met het proces van zijn minister van Binnenlandse Zaken, Habib el-Adli.

Op 5 september zullen de eerste getuigen worden gehoord.

    • Jules Seegers