Liefde voor scholiere eindigt in tranen voor CDU'er

Christian von Boetticher gaf de Noord-Duitse christen-democraten hoop – hij was een politieke ‘Hoffnungsträger’. De 40-jarige voorzitter van de CDU in Sleeswijk-Holstein zou optreden als lijsttrekker bij verkiezingen in de deelstaat volgend jaar mei. Het politieke talent moest een dreigende verkiezingsnederlaag afwenden.

Tot gisteravond. In een persconferentie in een hotel in Kiel verklaarde Von Boetticher dat hij alle partijfuncties zou neerleggen en zou afzien van het lijsttrekkerschap. De reden: een affaire met een 16-jarig meisje. Met trillende stem gaf hij toe: „Ja, het is waar, ik ben in het voorjaar van 2010 verliefd geworden op een jonge vrouw en ben enkele maanden met haar samen geweest.” In tranen zei Von Boetticher: „Het was gewoonweg liefde”.

De zaak werd gisteren aan het licht gebracht door tabloid Bild am Sonntag , die spreekt van de ‘Teenie-Affäre ’. Von Boetticher zou het meisje in maart vorig jaar hebben leren kennen via Facebook. Toen hij in mei in beeld kwam als lijsttrekker, besloot hij de verhouding te beëindigen om niet chantabel te worden. Strikt genomen was er niets aan de hand – de verhouding was legaal – maar „morele betekenis van de verhouding heb ik verkeerd ingeschat”, aldus Von Boetticher. De CDU’er was deze zomer net bezig aan een ‘Generationentour’ door Sleeswijk-Holstein, rondom het thema solidariteit tussen generaties.

Von Boetticher, oud-minister in Sleeswijk-Holstein, kwam eerder in de problemen door Facebook. In juni schreef hij op de site dat hij een maansverduistering ging bekijken. Weekblad Der Spiegel schreef dat hij die avond een vergadering had afgezegd ‘om agendaredenen’.

Von Boettichers aftreden komt ook ongelegen voor zijn partijgenoot Angela Merkel. Door de affaire is de kans gestegen dat de CDU-FDP-coalitie in Sleeswijk-Holstein, die met een krappe meerderheid regeert, de verkiezingen verliest. Merkels CDU leed dit jaar al gevoelig verlies bij regioverkiezingen in Bremen en Baden-Württemberg.