Kortkolom buitenland

Zeker 56 doden in twaalf aanslagen Irak

Bagdad. Bij bomaanslagen in twaalf Iraakse steden zijn vanochtend 56 mensen om het leven gekomen, ruim honderd anderen raakten gewond. De meeste slachtoffers vielen bij een dubbelaanslag op een bouwmarkt in de zuidelijke stad Kut. Hoofdstad Bagdad, Balad, Baquba, Karbala, Kirkuk, Najaf en Tikrit en andere steden werden ook getroffen door autobommen en zelfmoordaanslagen. In de noordelijke stad Tikrit, drongen twee mannen met bomgordels in militair uniform een zwaarbewaakt overheidsterrein binnen. Één van hen bracht zich tot ontploffing in het gebouw van de antiterreurpolitie. De aanslagen versterken de zorg over de capaciteit van het Iraakse leger. (AP)

Ruime zege Kirchnerin voorverkiezingen

Buenos Aires. De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner heeft een goede positie om een tweede termijn te winnen. Ze versloeg gisteren in voorverkiezingen haar rivalen met afstand. Volgens de eerste uitslagen kreeg Kirchner, weduwe van de vorig jaar overleden oud-president Néstor Kirchner, meer dan 45 procent van de stemmen. Dat wijst op een zege in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in oktober. Het was de bedoeling dat in de voorverkiezingen per partij kon worden gekozen tussen meerdere presidentskandidaten. Maar de belangrijkste partijen droegen een kandidaat voor, wat de voorverkiezingen in een opiniepeiling veranderde. (BBC)

Beschermingsmacht noodhulp Somalië

Mogadishu. Het door hongersnood getroffen Somalië krijgt een speciale beschermingsmacht om hulpkonvooien en vluchtelingenkampen te beschermen. Dat zei premier Abdiweli Mohamed Ali dit weekeind. Bij Mogadishu ontstond onlangs chaos nadat overheidssoldaten en burgers drie vrachtwagens met voedselhulp plunderden. Hulp aan de door de radicaal-islamitische militie Al-Shabaab gecontroleerde gebieden in Zuid-Somalië verloopt moeizam. Een versterking van de VN-vredesmacht in Somalië (AMISOM) met 2.000 Oegandese soldaten moet overheidscontrole en humanitaire toegang bevorderen. Volgens de Verenigde Naties bereikt humanitaire hulpverlening slechts 20 procent van de hulpbehoevenden. (Reuters)

Impasse in Nepalna aftreden premier

Kathmandu. Nepal is in een politieke impasse gekomen nadat de premier gisteren is afgetreden. De drie belangrijkste Nepalese politieke partijen konden het vandaag niet eens worden over een plaatsvervanger voor premier Jhalnath Khanal. Hij diende gisteren zijn ontslag bij president Rambaran Yadav in omdat er sinds hij in februari aantrad, onvoldoende vooruitgang is geboekt in het vredesproces en het optekenen van een nieuwe grondwet die het koninkrijk Nepal tot een republiek moet transformeren. De oppositiepartij Nepalees Congres verzocht sinds vorige maand om zijn aftreden en blokkeerde sindsdien het parlement. (AP)

Zes doden bij steekpartij Jersey

Londen. Zes mensen, onder wie drie kinderen, zijn gisteren om het leven gekomen bij een steekpartij op het Britse eiland Jersey. Een dertigjarige man is gearresteerd in verband met de zaak. De zes slachtoffers zijn volgens buren allen leden van dezelfde familie. Volgens enkele omwonenden zou het gaan om Polen. Ze werden aangevallen door de man in hun woning in een flatgebouw in de hoofdstad van het eiland, St. Helier. De politie kon vanochtend geen nadere mededelingen doen. Gewelddadige incidenten gelden als uiterst zeldzaam op het eiland in het Kanaal. (AP, BBC)