Kleurrijk voetbaltrainer Korbach (66) overleden

Markante voetbalcoach overlijdt aan gevolgen van keelkanker.

Friz Korbach is gisteren op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van keelkanker. De in Duitsland geboren oud-voetbaltrainer, met een Nederlandse moeder en Duitse vader, was al geruime tijd ziek.

Hij gold als een kleurrijke man, die de Nederlandse voetbaltaal verrijkte met een begrip: het ‘Korbach-effect’: een sportieve opleving na de komst van een nieuwe trainer. Met 929 (competitie)wedstrijden is hij de meest ervaren coach in het Nederlandse betaalde voetbal, gevolgd door wijlen Bert Jacobs (909 duels) en Piet de Visser (826).

Korbach, langs het veld immer uitgerust met een sigaartje, begon zijn trainersloopbaan in 1968 als assistent bij Elinkwijk en was werkzaam bij twaalf Nederlandse profclubs, onder meer bij FC Utrecht, PEC Zwolle, FC Twente, FC Volendam, Cambuur, Heerenveen en De Graafschap. In 1995 maakte hij een uitstapje naar Turkije, waar hij assistent was van Leo Beenhakker bij Istanbulspur.

Zijn laatste profclub was Sparta, waar hij in 2003 al na twee dagen zijn taken neerlegde. Korbach werd na de eerste training onwel. Op advies van de clubarts stapte hij op. Daarna was hij nog hoofdcoach bij enkele amateurclubs.

Korbach promoveerde liefst vijfmaal met een club uit de eerste divisie naar de eredivisie. Humor was zijn handelsmerk. „Magere Hein is in mijn broekzak gekropen, maar ik ga proberen hem eruit te tillen en hem eigenhandig de nek om te draaien”, zei hij begin deze maand in een vraaggesprek met het AD. (NRC)