'In de voorbereiding slapen we lekker thuis'

Fotografie Deborah Roffel Schrijver Rob Schoof Hockey Bloemendaal - Amsterdam -Heren 1

Naam: Taeke Taekema

Leeftijd: 31

Prestaties: Zilver Spelen 2004, tweemaal brons op WK (2002, 2010), viervoudig winnaar Champions Trophy, winnaar en topscorer EK 2007, met Amsterdam clubkampioen 2011.

Wat zijn je ambities voor de EK in Duitsland van volgende week?

„Met Nederland ga je naar elk toernooi om te winnen. Ik denk dat de ploeg op dit moment een goede mix is van jong en oud. We gaan proberen leuk en aanvallend hockey te spelen. We kunnen ons hier kwalificeren voor de Olympische Spelen als we bij de top drie eindigen. Tenzij Engeland [als gastland geplaatst voor Olympische Spelen] Europees kampioen wordt, dan is het top vier. Met de honger die er in de ploeg zit is dat gewoon een heel reëel doel.”

Bondscoach Paul van Ass vindt dat je niet mag rekenen op een medaille in Londen 2012 als je de EK niet wint. Voel je die druk?

„We hebben een goede kans om te winnen. Het enige probleem is dat je met Frankrijk, Duitsland en Engeland met absolute wereldtop in Europa te maken hebt. Het is dus niet alleen aan ons. We moeten wel uitstralen dat we naar het toernooi gaan om te winnen.”

Is de afhankelijkheid van je strafcorner groter of kleiner dan andere jaren?

„Het gaat niet alleen om mijn strafcorner. We hebben met Roderick Weusthof nog een andere pusher, en Wouter Jolie is er om te slaan. In het hockey is de strafcorner altijd heel belangrijk geweest. Kijk naar de historie met Ties Kruize, Paul Litjens, Floris Jan Bovelander, Taco van den Honert, Bram Lomans. Om een toernooi te winnen moet je die gewoon hebben. Maar aangever Geert-Jan Derikx is gestopt. Dus hebben we meer tijd in het ritme moeten stoppen van de corner. Iedereen geeft op een iets andere manier aan, in een iets ander tempo. Daar heb ik nu met eerste aangever Rogier Hofman veel op moeten trainen.”

Zitten jullie ter voorbereiding in een trainingskamp?

„Bij buitenlandstages uiteraard wel, maar we hebben nu de voorbereiding in Nederland. Het verste weg zitten de jongens uit Eindhoven, al moet ik zeggen dat Sander Baart in Antwerpen woont. In deze periode trainen we elke dag, maar we slapen gewoon thuis. Wat ook wel lekker is, want je ziet elkaar al zoveel, we zijn vanaf begin juni bezig. Als je elkaar continu dag in dag uit ziet en op het toernooi ook nog, dan kan het wat teveel zijn van het goede.”

Moet je je niet helemaal afsluiten met het oog op het groepsproces?

„In bepaalde fases zeker, maar als je ruim acht weken bij elkaar in een hotel zit, dat zou te veel zijn. We zien elkaar al heel veel, doen veel samen en trainen vaak. We beginnen zondag, de puntjes op de i zullen daar zeker komen.”

Werk je toe naar je laatste Spelen?

„Dat moet je altijd maar afwachten in de topsport, het kan zo in een keer met je gedaan zijn door een blessure of iemand anders op je plek. We zijn met de verjonging bezig, die is al deels doorgevoerd. Die nieuwe jongens geven toch altijd nieuwe energie, een nieuw frisse start.”

    • Bart Hinke