In de Veste gaat 't nu even niet alleen over voetbal

Voor het eerst sinds het ongeval waarbij twee bouwvakkers overleden, speelde FC Twente thuis.

De herdenking maakte indruk bij spelers en fans.

Omdat hij zelf niet zo van de sentimentele teksten is zegt zijn moeder het maar. Glenn Veldhuis (20) was „behoorlijk vol” van het overlijden van de 24-jarige Peter Burgers, een van de twee bouwvakkers die vorige maand omkwam bij het instorten van het dak boven het nieuwe deel van de Grolsch Veste.

Tijdens de minuut stilte voor de wedstrijd zaterdagavond heeft de fan van Twente het „lastig”. Glenn leerde Burgers goed kennen toen hij als leerling-bouwvakker in Tubbergen met hem samenwerkte. En de schoonzus van Glenn werkt al jaren bij Lammerink Installatiegroep, het bedrijf waar ook Peter werkte.

Tegen AZ speelt FC Twente voor het eerst sinds het ongeval weer thuis, in een gemankeerde Grolsch Veste. Met een hoogstandje beslist Bryan Ruiz het duel in het voordeel van Twente (2-0). Maar tijdens en vooral voor de „topwedstrijd”, zoals Twente-trainer en oud-trainer van AZ Co Adriaanse het duel tussen de landskampioenen van 2009 en 2010 betitelt, gaat het even niet over voetbal.

Glenn is met zijn broer, vader en moeder al jaren vaste bezoeker bij FC Twente. Peter Burgers ging ook vaak. „Toen ik hoorde dat er een van Lammerink bij lag begon ik me zorgen te maken. De vriendin van mijn broer belde kort daarna – ja, het was Peter.”

Iemand die goed kon luisteren, zegt Glenn. „Als ik problemen had, kon ik daar met hem over praten. Heel aardige, rustige vent.” Ze hadden nog steeds geregeld contact.

Op het moment dat de overkapping instortte werkte Burgers in een bak aan de spanten van het dak. Hij kon geen kant op. Dave Nijkamp (31) uit Nijverdal overleed ter plaatse, Burgers bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Beiden laten een vrouw en jonge kinderen achter. Zestien mensen raakten gewond, van wie enkele ernstig.

Marc Janko voelt het sentiment aan en houdt zijn rouwband richting de hemel na het maken van de 1-0. Adriaanse spreekt na afloop van „kippenvel” bij de herdenking van de slachtoffers die aan het duel vooraf gaat. „Het is hiermee afgesloten, maar aan de andere kant natuurlijk nog helemaal niet. Zoiets vergeet je niet.”

Niemand kan het ook vergeten, zolang de tribune aan de oostelijke korte zijde boven de eerste ring uitsteekt als een grauwe rots. Een enorm doek met de beeltenis van clublegende Epi Drost is over het beton gelegd. Daar hadden eigenlijk al duizenden toeschouwers moeten zitten. Op de ring eronder hebben toeschouwers rode poncho’s gekregen tegen de regen, bij gebrek aan een dak.

Op de tribune van het fanatieke Vak P heeft iedereen wel iets te vertellen over het ongeluk. Daar bijvoorbeeld, wijst een jongen uit Vriezenveen, zit een nicht van de weduwe. En hij zelf kent jongens die hier in het stadion aan het werk waren op die bewuste dag. „Hun ploeg schaftte net een half uur eerder die dag.” Zo ontsnapten ze aan het vallende metaal dat op 7 juli even na twaalf uur ’s middags naar beneden kwam.

Niek Teussink (24) uit Oldenzaal is een kennis van weduwe Violet. Hij heeft vanaf dit seizoen een kaart voor de nieuwe tribune op de tweede ring, waar het allemaal mis ging. Hij heeft gehoord dat Peter eigenlijk vrij was die dag. „Maar hij viel in voor een collega. Het noodlot, denk ik. Nu staat zij er alleen voor, met twee kleintjes.”

Het ongeval trof Twente diep. Pijnlijker kon het niet voor de bouwnijvere regio, juist hier in het stadion waar gebouwd wordt door een cluster van vooraanstaande bouwfirma’s. „Een ongeval als dit gebeurt niet, dachten we. En toch gebeurde het, hier”, zegt Twente-voorzitter Joop Munsterman in een toespraak voor de aftrap.

De nabestaanden zijn aanwezig in het stadion. „We zijn samen met hen stil en verdrietig”, zegt Munsterman. Foto’s van Burgers en Nijkamp op het videoscherm maken diepe indruk in de Grolsch Veste. De voorzitter bedankt iedereen voor de „hartverwarmende steun” in deze moeilijke tijd.

Steun bijvoorbeeld van supportersvereniging Vjenne Rednex uit Vriezenveen die hielp bij het op tijd gereedmaken van de beschadigde tribune. De actie trok nationaal aandacht, maar verenigingsvoorzitter Matthieu Dollen haalt zijn schouders op. „We zijn allemaal jongens uit de bouw. Je doet wat je kunt om te helpen.”

Halverwege de tweede helft vallen in Vak P de monden open als invaller Bryan Ruiz met een prachtig boogballetje de 2-0 maakt. Dat de inbreng van een nauwelijks fitte, internationaal begeerde speler zoveel verschil maakt, zal de komende weken pas aan de orde komen. Nu overheerst nog de pijn van het drama.

    • Bart Hinke