Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

In de Veste gaat het toch vooral niet over voetbal

Voor het eerst sinds het ongeval waarbij twee bouwvakkers overleden, speelde FC Twente thuis. De herdenking maakte veel indruk bij spelers en fans.

ENSCHEDE - FC Twente - AZ , Voetbal Eredivisie , seizoen 2011-2012 , 14-08-2011 , Stadion Grolsch Veste , Marc Janko heeft zijn rouwband afgedaan en richt deze naar de hemel nadat hij 1-0 voor Twente heeft gescoord.
ENSCHEDE - FC Twente - AZ , Voetbal Eredivisie , seizoen 2011-2012 , 14-08-2011 , Stadion Grolsch Veste , Marc Janko heeft zijn rouwband afgedaan en richt deze naar de hemel nadat hij 1-0 voor Twente heeft gescoord. Peter Lous

Omdat hij zelf niet zo van de sentimentele teksten is zegt zijn moeder het maar. Glenn Veldhuis (20) was „behoorlijk vol” van het overlijden van de 24-jarige Peter Burgers, een van de twee bouwvakkers die vorige maand omkwamen bij de instorting van het dak boven het nieuwe deel van stadion Grolsch Veste.

Tijdens de minuut stilte voor de wedstrijd zaterdagavond heeft de trouwe Twente-supporter het „lastig”. Glenn leerde Oldenzaler Burgers goed kennen toen hij als leerling bouwvakker in Tubbergen met hem samenwerkte. En de schoonzus van Glenn werkt al jaren bij Lammerink Installatiegroep, het bedrijf waar ook Peter werkte.

Tegen AZ speelt FC Twente voor het eerst sinds het ongeval weer thuis, in een gemankeerde Grolsch Veste. Met een hoogstandje beslist Bryan Ruiz de wedstrijd in het voordeel van de thuisclub (2-0). Maar tijdens en vooral voor de „topwedstrijd”, zoals Twente-trainer Co Adriaanse het duel tussen de twee oud-landskampioenen betitelt, gaat het toch vooral even niet over voetbal.

Glenn is met zijn broer, vader en moeder al jaren vaste bezoeker bij FC Twente. Peter Burgers ging ook vaak, weet hij. „Toen ik hoorde dat er een van Lammerink bij lag begon ik me wel zorgen te maken. De vriendin van mijn broer belde kort daarna – ja, het was Peter.”

Echt iemand, zegt Glenn, die goed kon luisteren. „Als ik problemen had met mijn vriendin dan kon ik daar met hem op de bouw over praten. Heel aardige, rustige vent.” Ze hadden nog steeds geregeld contact, meestal over de telefoon.

Op het moment dat de overkapping instortte, werkte Peter Burgers in een bak aan de spanten van het dak. Hij kon geen kant op. Dave Nijkamp (31) uit Nijverdal overleed ter plaatse, Burgers bezweek in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Beide mannen laten vrouw en jonge kinderen achter. Zestien mensen raakten gewond, sommigen van hen ernstig.

Spits Marc Janko voelt deze voetbalavond het sentiment aan en houdt zijn rouwband richting de hemel na het maken van de 1-0. Adriaanse spreekt na de wedstrijd van „kippenvel” bij de herdenking van de slachtoffers die aan het duel vooraf gaat. „Het is hiermee afgesloten, maar aan de andere kant is het natuurlijk nog helemaal niet afgesloten. Zoiets vergeet je niet.”

Het valt ook moeilijk te vergeten, zolang de tribune boven de korte oostzijde boven de eerste ring uitsteekt als een grauwe rots. Een enorm doek met de beeltenis van clublegende Epi Drost is over het beton gelegd, daar waar duizenden ‘nieuwe’ toeschouwers hadden moeten zitten. Op de ring eronder hebben mensen rode poncho’s gekregen tegen de regen, bij gebrek aan een dak.

Op de tribune van het fanatieke Vak P heeft iedereen wel iets te vertellen over het ongeluk. Daar bijvoorbeeld, wijst een jongen uit Vriezenveen, zit een nicht van de weduwe. Hij kent zelf jongens die hier in het stadion aan het werk waren op die bewuste dag. „Hun ploeg schaftte net een half uur eerder die dag.” Zo onstnapten zij aan het vallende metaal dat op 7 juli even na twaalf uur ’s middags naar beneden kwam.

Oldenzaler Niek Teussink (24) is een kennis van weduwe Violet. Hij heeft vanaf dit seizoen een kaart voor de nieuwe tribune op de tweede ring, daar waar het zo vreselijk mis ging.

Het ongeval trof Twente diep in de ziel. Pijnlijker kon het niet voor de bouwnijvere regio, juist hier in het stadion waar gebouwd wordt door een cluster van vooraanstaande bouwmaatschappijen. In het stadion valt op hoeveel bedrijven in de bouwsector de club zichtbaar steunen. Lammerink Installatiegroep. Plegt Vos. Dura. NK Bouwbegeleiding. Van Buren. Droste. Ook de grootste partij van alle, VolkerWessels, is diep verankerd in de club.

Een ongeval als dit „gebeurt niet, dachten we. En toch gebeurde het, hier”, zegt Twente-voorzitter Joop Munsterman in een toespraak voor de aftrap.

De nabestaanden zijn aanwezig in het stadion. „We zijn samen met hen stil en verdrietig”, zegt de voorzitter. Foto’s van Burgers en Nijkamp op het videoscherm maken diepe indruk. Munsterman bedankt iedereen voor de „hartverwarmende steun” in de moeilijke tijd.

Steun bijvoorbeeld van supportersvereniging Vjenne Rednex uit Vriezenveen die hielp bij het op tijd gereedmaken van de beschadigde tribune. De actie trok nationale media-aandacht, maar verenigingsvoorzitter Matthieu Dollen haalt er zijn schouders over op. „Dat doe je toch gewoon? We zijn allemaal jongens uit de bouw. Je doet wat je kan om te helpen.”

Halverwege de tweede helft vallen in Vak P de monden open als de ingevallen Bryan Ruiz met een prachtig boogballetje voor 2-0 zorgt. Dat FC Twente nog niet zo goed voetbalt en de inbreng van een nauwelijks fitte speler zoveel verschil maakt, is een probleem dat de komende weken aan de orde zal komen.