In 1909 deed hij het nog prima

Bruay-en-Artois' club aeromodelers surround a 1:2 scale replica of original Louis Bleriot monoplane which was to cross the Channel, after it crashed at the end of the runway of the airfield of the French northern town of Marck near the neighbouring city of Calais, on August 14, 2011. The replica of Bleriot XI which was to re-enacte Louis Bleriot first cross-Channel flight, crashed a few minutes after its take-off. AFP PHOTO PHILIPPE HUGUEN AFP

Zelfs de piloot hebben ze nagebootst. De pop in ouderwets Frans pilotenkostuum zit kalm achter het stuur van zijn vliegtuig. Als enige niet verbijsterd over het vroegtijdige einde van zijn vlucht.

Beteuterd staan de leden van een vliegtuigbouwclub uit Bruay-en-Artois om hun replica (schaal 1:2) heen. Ze bouwden het vliegtuigje naar het voorbeeld van Louis Blériot, die op 25 juli 1909 als eerste met een vliegtuig over het Kanaal vloog. Zijn eendekkerstoestel, de Blériot XI, deed er 37 minuten over om van Calais in Dover te komen.

De replica haalde Calais niet eens, maar stortte gisteren neer aan het eind van de landingsbaan van het vliegveld van Marck, vlakbij Calais.