Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Hulp MI5 ingeroepen om Blackberry’s te kraken

Caption: Shoppers walk past a Greater Manchester Police advertising board displaying images of people suspected of committing crimes during the recent riots in Manchester, northern England August 12, 2011. Police prepared to flood the streets on Friday to ensure that weekend drinking does not reignite the rioting that swept London and other cities this week, shocking Britons and sullying their country's image a year before it hosts the Olympics. REUTERS/Phil Noble (BRITAIN - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW POLITICS SOCIETY BUSINESS)
Caption: Shoppers walk past a Greater Manchester Police advertising board displaying images of people suspected of committing crimes during the recent riots in Manchester, northern England August 12, 2011. Police prepared to flood the streets on Friday to ensure that weekend drinking does not reignite the rioting that swept London and other cities this week, shocking Britons and sullying their country's image a year before it hosts the Olympics. REUTERS/Phil Noble (BRITAIN - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW POLITICS SOCIETY BUSINESS) Winkelend publiek loopt in Manchester voorbij een poster van de politie die oproept om relschoppers te identificeren. Foto Reuters / Phil Noble

De Britse veiligheidsdienst MI5 en het hoofdkwartier voor Regeringscommunicatie (GCHQ) gaan in opdracht van de Britse overheid de versleuteling van berichtenapplicatie BlackBerry Messenger (BBM) zonder gerechtelijk bevel breken.

Hiermee willen de autoriteiten mensen opsporen die betrokken waren bij de rellen en plunderingen vorige week in grote Britse steden, dat meldt de Britse krant The Guardian. Relschoppers zouden de populaire berichtenservice gebruikt hebben om elkaar op de hoogte te houden.

De computers van GCHQ kunnen al BBM-berichten onderscheppen, maar mogen pas na een gerechtelijk bevel met de hulp van telecombedrijven deze inzien. BBM-berichten zijn ontraceerbaar voor de autoriteiten vanwege de versleuteling, een van de grootste problemen voor veiligheidsdiensten om potentiële criminelen te traceren. Het bedrijf achter de Blackberry, Research in Motion, heeft aangegeven mee te willen werken met het Britse politieonderzoek, maar niet de inhoud van de berichten vrij te geven.

MI5 en GCHQ willen met hun hulp ook vooruitlopen op toekomstige onlusten. Deze nieuwe taak valt buiten het mandaat van de veiligheidsdienst, die zich normaliter inzet tegen gevaren voor de nationale veiligheid zoals terrorisme en massavernietigingswapens. Volgens regeringsfunctionarissen heeft de organisatie een wettelijk bepaalde missie om criminelen op te sporen en de politie te ondersteunen.

The Guardian berichtte eerder vandaag al dat een twintigjarige man in Colchester is gearresteerd omdat hij een massaal waterpistolengevecht organiseerde via Facebook en BBM. Een politiewoordvoerder wilde niet bevestigen of de BBM-berichten van de man afgetapt werden.