Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wonen

Huizenverkoop daalt, wel meer verkoop dan in juni

De verkoop van huizen in Nederland is afgelopen maand gedaald in vergelijking met juli vorig jaar. Afgelopen juli werden volgens gegevens van het Kadaster 10.433 woningen verkocht, een daling van 14,8 procent in vergelijking met de 12.240 woningen die in dezelfde maand van 2010 verkocht werden.

Uit cijfers die het Kadaster vanochtend publiceerde blijkt wel dat er in de maand juli 9,3 procent meer huizen werden verkocht dan in de maand juni toen het Kadaster 9.549 verkopen registreerde. In de cijfers van juli is voor het eerst de lagere overdrachtsbelasting verwerkt. Eind juni is de overdrachtsbelasting door de regering verlaagd van 6 naar 2 procent om zo de woningverkoop te stimuleren. De maatregel geldt vooralsnog voor een jaar.

Alleen in de provincies Zuid-Holland en Flevoland werden in juli minder huizen verkocht dan in juni. In Zuid-Holland daalde de verkoop met 0,7 procent en in Flevoland met 2,4 procent. De grootste stijging vond plaats in Overijssel waar in juli 27,8 procent meer huizen werden verkocht dan in juni. In Limburg vond de kleinste stijging plaats met 5,2 procent in vergelijking met juni.

Alleen de verkoop van appartementen daalde in vergelijking met juni heel licht, met 0,4 procent. Vooral vrijstaande woningen verkochtenin juli 2011 beter met een stijging van 17,4 procent in vergelijking met juni 2011.