Hoe gaat het nu met de mormonen?

Inmiddels zijn er wereldwijd 14,1 miljoen mormonen, van wie zo’n 10 miljoen in de VS. In Nederland werden de eerste mensen in 1862 tot mormoon gedoopt. In Nederland wonen nu zo’n 9.000 mormonen met een eigen tempel in Zoetermeer, die De Haagse Tempel wordt genoemd. In de hele wereld zijn er zo’n 30.000 mormoonse kerkgebouwen waar iedereen binnen mag en ongeveer 130 tempels waar alleen leden mogen komen. Nog altijd zie je regelmatig keurig Nederlands sprekende Amerikanen met een koffer vol literatuur over straat gaan. Aan het plastic naamkaartje op de borst kun je hen herkennen als mormoons missionaris. Hun lange weg naar erkenning is recent bekroond met een niet kansloze presidentskandidaat die ook mormoon is: Mitt Romney in 2008. Heel groot was deze stap ook niet. Romney’s vader George, ook mormoon, was al gouverneur van Michigan en federaal minister. En in de jaren zeventig was de mormoonse popgroep The Osmond Brothers (hit: ‘Crazy Horses’) razend populair.