Hier klinkt speedmetal, daar een smartlap

Dit weekend vond er bij Haarlem een nieuw festival plaats, Dutch Valley, met alleen Nederlandse artiesten. „Het is even droog, geniet ervan.”

De eerste editie van Dutch Valley. Precies een week na Dance Valley met uitsluitend Nederlanse artiesten. Van Rock tot Volk. Foto: Peter de Krom & Jim Bishop

Caro Emerald zingt op haar blote voeten in een zomerse flamenco jurk en lijkt daarmee de plensbuien die op het publiek van het Dutch Valley Festival neervallen te ontkennen. Terwijl de 25.000 bezoekers die afgelopen zaterdag op het festival afkwamen grotendeels gehuld zijn in poncho’s of schuilen onder paraplu’s danst Emerald over het podium alsof de regen niet bestaat.

De regen speelt een belangrijke rol op deze eerste editie van het muziekfestijn dat ongeremd genres mengt. Meer dan honderd andere artiesten van Nederlandse bodem treden op in de vallei van Spaarnwoude: én Koos Alberts én De Jeugd van Tegenwoordig én Peter Pan Speedrock én Ilse de Lange.

Wie op een centrale plaats tussen de twaalf verschillende podia gaat staan ondergaat die bizarre ontmoeting van muziekstijlen. Flarden van smartlappen, speedmetal, hiphop, rock en Nederpop bereiken op hetzelfde moment je oren.

Het publiek is al even divers als de muziek. Dutch Valley kan gerust het festival van de hokjes en stereotypen worden genoemd. Jong publiek met sneakers en scheve petjes danst bij The Opposites, veertigplussers – onder wie opvallend veel kale mannen – zingen mee met Van Dik Hout en jonge en oude meisjes in jurkjes met tijgerprint gaan los op de Vengaboys. Ook gezien: mannen verkleed als Sinterklaas en vrouwen in oranje Bavaria-jurkjes. ‘Henk en Ingrid’ hoeven zich ook niet te vervelen, op het hoofdpodium zijn Ilse de Lange en Jan Smit te horen. De verschillende publieksoorten mengen nauwelijks.

Edzo Groenewold (49) stampt dansend op de muziek in zijn laarzen door de modder. „Regen of zon, het maakt allemaal niet uit, ik ga naar alle artiesten.’’ Van Dik Hout zingt dat een man niet weet wat hij mist, als ze er niet is. Een podium verder horen we de Drentse band Mooi Wark. „We zingen en dansen in het rond, in de blote kont.”

Rowan Groen (20) draagt een donker Gorillaz-T-shirt en heeft zilveren kettingen aan zijn broek hangen. Samen met zijn vriendin Denise Groenewoud (20) wacht hij op de punkrockband de Heideroosjes. „Want die zijn vet geil.”

Eerder op de dag kwamen de twee punkrockers de bassist van de Heideroosjes nog tegen. „Die hebben we gevraagd of hij ons wil trouwen, want daar heeft hij de papieren voor.”

Eigenlijk had het tweetal het bedrag van 55 euro per ticket niet over voor het festival.„Maar we toen we hoorden dat de Heideroosjes kwamen optreden, hebben we op het laatste moment tickets via internet gekocht voor tien euro”, zegt Groen.

De twee zijn niet de enigen die hun kaarten goedkoop op de kop tikten. Omdat de organisatie het terrein vol wilde krijgen, werd drie weken geleden al besloten tot een actie met supermarktketen C1000: bij aankoop van groente (een bloemkool of paprika) tweede kaartje gratis. Vanaf donderdag werden nog 2.500 kaarten via vakantieveilingen.nl weggedaan, iets waarvoor onder bezoekers die de volle mep voor een kaartje betaalden weinig begrip was.

Aan het begin van de avond breekt de zon nog even door. Volgens de zanger van de Heideroosjes Marco Roelofs „het bewijs dat god bestaat’’. De presentator van het hoofdpodium, Erik de Zwart, spreekt het publiek toe: „Het is even droog, geniet ervan, want zo’n condoom om de hele dag is ook niks.”

Maar die regenjas blijft bij de meeste bezoekers gewoon aan, en het festivalterrein verandert, ondanks de houtsnippers die de organisatie van tevoren over het gras strooide, in een modderpoel. De buikschuivers en moddergevechten blijven grotendeels uit, slechts een enkeling durft zich helemaal te laten gaan. „Zo zie je dat dit festival geen Lowlands is, daar hadden mensen allang in de modder gelegen”, merkt een bezoeker op.

Dat het festival wel oogt als Dance Valley, dat een weekend eerder plaatsvond op het zelfde terrein, komt omdat locatie en tenten dezelfde zijn. Dat zorgt ook voor problemen. De Comedytent staat bijvoorbeeld naast het Rockpodium, waardoor de cabaretiers niet te horen zijn en hun shows werden afgelast.

Kane sluit het festival af, waarna een prachtige vuurwerkshow volgt die tot buiten de vallei te zien is. De oh’s en ah’s gaan door het publiek. Toch ontbreekt de Hollandse nuchterheid niet op dit Nederlandse volksfeestje. „Dat is gewoon vuurwerk wat ze over hadden van Dance Valley hoor’’, zegt een van de bezoekers tegen zijn vriendin.

    • Kris Derks